Fistula periosteale, infeksioni i dhimbshëm rreth anusit/ Si ta trajtoni dhe simptomat…

Fistula periosteale është një gjendje e dhimbshme në formën e një zgavre me qelb midis kanalit anal dhe sipërfaqes së lëkurës.

Zakonisht është rezultat i një infeksioni mikrobial dhe inflamacionit në zonën rreth anusit. Mund të shkaktojë siklet, dhimbje dhe infeksione të përsëritura, duke ndikuar ndjeshëm në cilësinë e jetës së pacientit. Prandaj, konsiderohet i nevojshëm vlerësimi i duhur i simptomave për të formuluar planin e duhur të trajtimit.

Çfarë është një fistula periodontale?

 

Një fistula anale është një kalim jonormal që formohet midis kanalit anal ose rektumit dhe lëkurës që rrethon anusin. Një fistula anale ose perianale është zakonisht rezultat i një infeksioni të një gjëndre anale. Nëse një nga gjëndrat anale infektohet, formohet një absces i dhimbshëm që përmban qelb. Nëse abscesi nuk drenohet plotësisht dhe nuk shërohet siç duhet, mund të krijojë një rrugë kalimi që lejon lëngun ose qelb të kalojë midis gjëndrës së infektuar dhe indeve përreth, një fistulë periodontale. Zakonisht fillon brenda anusit ose rektumit dhe përhapet në lëkurën rreth anusit. Fistulat e qafës së mitrës mund të ndryshojnë në kompleksitet dhe ashpërsi. Disa mund të jenë të thjeshta, ndërsa të tjerat mund të jenë më komplekse, duke përfshirë degëzime të shumta. Simptomat dhe ndikimi në jetën e përditshme të një personi mund të ndryshojnë gjithashtu në varësi të karakteristikave të fistulës.

Fistula periodontale dhe simptomat me të cilat manifestohet

Fistulat cervikale shpesh zhvillohen për shkak të formimit të absceseve anale që nuk janë drenuar siç duhet. Këto abscese janë të dhimbshme, të fryra dhe të mbushura me qelb. Nëse një absces përsëritet në të njëjtin vend ose nëse zhvillohen abscese të shumta, kjo mund të tregojë praninë e një fistula cervikale. Nëse zhvillohet, një fistula periodontale ose mund të mbetet asimptomatike për ca kohë ose të shfaqet me simptoma të pakëndshme, kryesore prej të cilave janë dhimbja dhe shqetësimi. Dhimbja rreth anusit është veçanërisht e dukshme, veçanërisht gjatë lëvizjeve të zorrëve. Kjo dhimbje mund të ndryshojë në intensitet dhe mund të jetë e mprehtë ose e vazhdueshme. Mund të ketë gjithashtu siklet kur pacienti ulet ose ecën. Në të njëjtën kohë, një fistula periodontale manifestohet me simptoma shtesë, si rrjedhja e lëngut me erë të keqe që mund të shoqërohet me qelb ose gjak.

Ky shkarkim mund të njollosë të brendshmet dhe të shkaktojë acarim ose kruajtje rreth anusit. Prania e një fistula anale mund të çojë gjithashtu në ënjtje lokale dhe shkallë të ndryshme të inflamacionit rreth kanalit të jashtëm të fistulës. Kjo ënjtje ose inflamacion zakonisht shoqërohet me skuqje dhe butësi në zonën e prekur.

Opsionet e trajtimit për fistulën periodontale dhe simptomat që ajo shkakton

Trajtimi i fistulës peroneale varet nga disa faktorë, duke përfshirë kompleksitetin dhe vendndodhjen e saj, si dhe nga karakteristikat individuale të pacientit. Qëllimet kryesore të trajtimit janë lehtësimi i simptomave, shërimi dhe parandalimi i përsëritjes.

Qasja optimale terapeutike ndaj fistulës peroneale është zakonisht kirurgjikale, pasi masat konservative të menaxhimit nuk japin rezultate thelbësore dhe shërimi spontan konsiderohet i pamundur. Deri vonë, trajtimi kirurgjik i fistulës periodontale dhe simptomave që shkakton ajo kryhej me kirurgji të hapur. Megjithatë, janë shfaqur teknika të reja, minimalisht invazive për trajtimin e suksesshëm të gjendjes, të cilat minimizojnë komplikimet e mundshme. Këto opsione jo invazive janë teknika FIXcision dhe trajtimi me lazer. Me teknikën FIXcision, bëhet e mundur heqja e indit fistuloz në tre hapa të thjeshtë. Së fundi, fistula periosteale trajtohet duke përdorur një lazer të veçantë, i cili shkakton shkatërrim termik me saktësi të madhe të indit epitelial të fistulës duke bërë që muret e saj të mbyllen. Operacioni është i shkurtër, pa gjak dhe pothuajse pa dhimbje. Nuk krijohet asnjë traumë kirurgjikale dhe pacientët mund të kthehen në aktivitetet e tyre të përditshme në të njëjtën ditë.

Është e rëndësishme që çdo pacient të kërkojë kujdes mjekësor nëse dyshon për një fistulë cervikale. Vetëm një mjek i kualifikuar mund të vlerësojë situatën, të konfirmojë diagnozën dhe të sugjerojë qasjen më të përshtatshme të trajtimit bazuar në karakteristikat e secilit rast individual. Diagnoza e hershme dhe trajtimi i duhur mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave, parandalimin e komplikimeve dhe përmirësimin e cilësisë së përgjithshme të jetës së pacientëve.