Auto & Moto

Gjermani, shënohet rënie e shitjeve të automjeteve elektrike!

Ashtu si pjesa më e madhe e botës, Gjermania më parë ofronte stimuj tatimorë për qytetarët që blinin automjete elektrike. Megjithatë, në dhjetor, qeveria e vendit vendosi papritmas t’i japë fund programit nxitës dhe si pasojë shitjet e automjeteve elektrike kanë rënë.

Sipas tyre, krahasuar me dhjetorin 2023, shitjet e automjeteve të reja elektrike ranë me 54,9%, ndërsa shitjet e hibridëve plug-in u ulën me 19,6% në muajin e parë të 2024. Nga ana tjetër, tregjet për automjetet me motorë me djegie të brendshme u rritën më shumë se 9%, +9,1% për gazin, +9,5% për naftën.

Megjithëse fundi i papritur i stimujve tatimorë padyshim e bëri më të mprehtë rënien e shitjeve të automjeteve elektrike, por kjo nuk është arsyeja e vetme për rënien e shitjeve. Kësaj mund t’i shtohen edhe një luftë çmimesh në Gjermani, ku kompani si VW, Tesla dhe BYD e Kinës kanë njoftuar të gjitha ulje të çmimeve në modelet elektrike. Dhe me perspektivën për ekonominë gjermane ende të zymtë, analistët parashikojnë që uljet e çmimeve do të vazhdojnë në vitin 2024, gjë që mund të jetë e vështirë për kompanitë më të vogla të EV.

Ndërkaq, ndër makinat elektrike të testuara në vitin 2023, Hyundai Ioniq 6 kishte distancën më të gjatë, në matjet e ADAC ishte 555 kilometra. Në Ecotestin e ri të Klubit Automobilistik Gjerman (ADAC) u testuan 39 makina të reja elektrike. Për këtë qëllim, ADAC përdor ciklet e provës që ka krijuar vetë, duke kombinuar konsumin e WLTP dhe ciklet e drejtimit në autostradë. Ky është një hap më afër realitetit sesa matjet WLTP, të cilat prodhuesit përdorin për të përcaktuar intervalin zyrtar të automobilave të tyre elektrike.