Food & Drink

Gjithçka që duhet të dini mbi sheqernat e fshehura tek ‘produktet e shëndetshme’!

Sheqeri është i keq për shëndetin tuaj dhe lidhet me një rrezik në rritje të sëmundjeve të ndryshme kërcënuese për jetën si obeziteti, diabeti, problemet e zemrës dhe probleme me veshkat, përveç obezitetit, etj. Shumë studime dhe kërkime kanë treguar se njerëzit në mbarë botën jo vetëm që hanë shumë sheqer të shtuar në ushqimet dhe pijet e tyre, por gjithashtu konsumojnë një sasi të madhe sheqeri të fshehur gjithashtu.

Sipas Administratës së Ushqimit dhe Barnave, një amerikan mesatar mund të hajë rreth 15 lugë çaji ose 60 gram sheqer të shtuar në ditë. Megjithatë, shumica e njerëzve as nuk po hedhin shumë sheqer në ushqimet e tyre, por një pjesë e madhe fshihet brenda ushqimeve të ndryshme të paketuara dhe të përpunuara, shumë prej të cilave madje tregtohen si të shëndetshme. Vipul Sanadhya, nutriticionist dhe trajner personal tha për portalin “Times Now”:

Sheqeri shkakton një rritje të insulinës dhe disbalancë hormonale në trupin tuaj, duke ju bërë të shtoni peshë dhe yndyrë. Këto probleme që lidhen me obezitetin mund të gjurmohen drejtpërdrejt kundrejt konsumit të sheqerit. Këtu janë disa mënyra se si kompanitë fshehin përmbajtjen e lartë të sheqerit në ushqime.

1. Duke u dhënë atyre një emër tjetër

Shumë kompani shesin produktet e tyre të paketuara nën një formë emrash të pazakontë, si glukoza, fruktoza, dekstroza dhe të tjera, kështu që përbërësi bëhet i vështirë për t’u dalluar në etiketa. Sanadhya tha:

Sheqeri i maskuar si dekstroza, maltodekstrina dhe të gjithë shembujt e tjerë të përmendur kanë një ndikim shumë gërryes në shëndetin e trupit tuaj.

Sanadhya rekomandoi që gjithmonë të kujdeseni për sheqernat e shtuara si më poshtë në etiketat e ushqimeve:

  • Sheqer kaf
  • Kallam sheqeri
  • Sheqer pluhur
  • Ëmbëlsues misri
  • Koncentrat i lëngut të frutave
  • Maltodekstrina
  • Maltoza
  • Sheqer palme
  • Sheqer i papërpunuar organik

2. Përzierja e llojeve të ndryshme të sheqernave

Shumë herë, do të vini re se përbërësit janë renditur sipas peshës në etiketa dhe përbërësi kryesor në produkt do të ishte gjithmonë i pari. Sa më shumë të jetë ky artikull në peshë, aq më lart në listë shfaqet. Duke përfituar nga kjo, prodhuesit e ushqimeve i bëjnë produktet e tyre të duken më të shëndetshme, duke përdorur sasi më të vogla të tre ose katër lloje sheqeri në një produkt të vetëm dhe duke i përzier ato. Këto sheqerna renditen më pas në listën e përbërësve, duke e bërë një produkt të duket me përmbajtje të ulët sheqeri. Sanadhya tha:

Shumë produkte tregtohen në mënyra të ndryshme për të provuar dhe shfaqur një alternativë më të shëndetshme ndaj produkteve ekzistuese aktualisht. Për shembull, tregtarët përdorin terma si “i pjekur” si një zgjidhje e dobishme për problemin tuaj të ushqimit. Vetëm për shkak se është pjekur, nuk e bën atë më të mirë. Ashtu siç është pjekur produkti i mësipërm, ai ka 4 lloje të ndryshme sheqeri. Njerëzit zakonisht e lidhin sheqerin me një shije të ëmbël, por ai gjendet në shumicën e produkteve të paketuara dhe të përpunuara për ta bërë atë më të shijshëm.

3. Shtimi i sheqerit në ushqimet në dukje të shëndetshme

Ndërsa produktet e furrës janë të detyruar të jenë të ngarkuara me sheqer, disa prodhues ushqimesh shtojnë ëmbëlsi në ushqimet që nuk konsiderohen gjithmonë të ëmbla. Për shembull, kosi me fruta, drithërat e mëngjesit, salcat, etj. Shumë njerëz nuk e kuptojnë dhe e kuptojnë se këto ushqime kanë sheqer të shtuar dhe nuk janë të vetëdijshëm se sa po konsumojnë.