Tech

Google në telashe, do të duhet të shkatërrojë miliarda të dhëna dhe jo vetëm!

Google ka rënë dakord të shkatërrojë miliarda të dhëna pasi përdoruesit e paditën atë për gjurmimin e fshehtë se si ata përdorin internetin, edhe pse ata përdorën opsionin për të parë përmbajtjen në mënyrë private. Kushtet e marrëveshjes u dorëzuan në gjykatën federale në Oakland, Kaliforni dhe janë ende në pritje të miratimit nga gjyqtarja e qarkut e SHBA, Yvonne Gonzalez Rogers.

Avokatët e përfituesve vlerësojnë se marrëveshja e zgjidhjes do të jetë më shumë se pesë miliardë dollarë dhe më së shumti 7.8 miliardë dollarë. Megjithëse përdoruesit nuk do të marrin dëmshpërblim, ata ende mund të padisin individualisht Google për dëmshpërblime.

Padia kolektive mbulon miliona përdorues që përdorën opsionin privat për të përdorur Google që nga 1 qershori 2016. Përdoruesit pretenduan se ‘analitika’, ‘cookies’ dhe aplikacionet e Google lejuan Alphabet, që zotëron Google, të hapte një faqe të re përmes së cilës gjurmonte njerëzit që postoi shfletuesin Chrome në modalitetin “i fshehtë” dhe shfletues të tjerë në shfletim “privat”.

Ata thanë në padi se kjo i lejoi Google të mblidhte në mënyrë të papërgjegjshme informacione dhe të mësonte për miqtë e përdoruesve, ushqimet e preferuara, hobi, zakonet e blerjeve dhe gjërat më intime dhe potencialisht të sikletshme që ata kërkojnë në internet. Sipas marrëveshjes, Google do të përditësojë të dhënat që mbledh në opsionin e përdorimit privat, të cilin tashmë ka filluar ta bëjë, dhe gjithashtu do të lejojë përdoruesit anonimë të bllokojnë ‘cookie-t’ e palëve të treta për pesë vjet.

Google ndërkaq nuk iu përgjigj menjëherë kërkesave për koment. Sipas dokumenteve të gjykatës, Google mbështet zgjidhjen, por nuk pajtohet me kualifikimet ligjore dhe faktike. Rikujtojmë, se Google ka paralajmëruar së fundmi përdoruesit e saj që të mos injorojnë kurrë sinjalizimet e rëndësishme që synojnë t’i mbajnë llogaritë e tyre të sigurta. Kjo për faktin se këto sinjalizime ndihmojnë në parandalimin e njerëzve të tjerë nga “përdorimi ose abuzimi” i llogarisë suaj prandaj rekomandohet t’u përgjigjeni menjëherë.