Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Hani mëngjes gjithmonë në këtë orë, nëse doni të ulni rrezikun e prekjes nga diabeti!

Një studim i ri, me mbi 100,000 njerëz, zbuloi se koha e ditës kur vendosni të hani mëngjes mund të tregojë rrezikun tuaj të diabetit. Shkencëtarët spanjollë zbuluan se ngrënia e mëngjesit pas orës 9 të mëngjesit rrit rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 me 59 për qind, krahasuar me njerëzit që hanin mëngjes para orës 8 të mëngjesit. Të anashkalosh plotësisht mëngjesin nuk është mirë gjithashtu. Ata që e bënë këtë kishin gjithashtu një rrezik më të lartë për të zhvilluar këtë gjendje.

Studimi, nga Instituti i Barcelonës për Shëndetin Global, zbuloi gjithashtu se ngrënia e darkës vonë – pas orës 22:00 shoqërohej me një rrezik në rritje të sëmundjes. Ndërsa njerëzit që hanin pak, por shpesh, kishin një shans më të ulët për të zhvilluar këtë gjendje sesa ata që hanin më shumë, por më rrallë. Autori kryesor, Doktor Manolis Kogevinas, tha:

Rezultatet tona sugjerojnë se një vakt i parë para orës 8 të mëngjesit dhe një vakt i fundit para orës 19:00 mund të ndihmojë në uljen nga prekja me diabet të tipit 2.

Ekspertët zbuluan se kjo ishte për shkak se metabolizmi juaj duhet të mbahet në përputhje me orën e brendshme të trupit, të njohur si ju ritmi juaj cirkadian. Ora cirkadiane e trupit tuaj i përgjigjet dritës, si një sinjal për të qenë zgjuar gjatë ditës dhe errësirës, si një sinjal për të fjetur dhe modeli juaj i të ushqyerit duhet të ndjekë këtë. Studimet e mëparshme kanë sugjeruar se të ngrënit jashtë sinkronizimit me ritmin tuaj cirkadian mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, diabetit dhe mbipeshës.

Diabeti është një gjendje serioze ku niveli i sheqerit në gjakun tuaj është shumë i lartë. Mund të ndodhë kur trupi juaj nuk prodhon mjaftueshëm insulinë, ose insulina që prodhon nuk është efektive. Insulina është një hormon që vepron si një çelës, duke zhbllokuar qelizat e trupit për të lejuar glukozën të hyjë – pa të, glukoza grumbullohet në qarkullimin e gjakut. Ekzistojnë dy lloje kryesore të diabetit, tipi 1 dhe 2 – të dy seriozë, por të ndryshëm.

Nëse keni llojin 1, trupi juaj nuk mund të prodhojë fare insulinë, ndërsa tipi 2 do të thotë që nuk mund të prodhoni mjaftueshëm insulinë ose nuk funksionon në mënyrë efektive dhe lidhet me faktorët e stilit të jetesës. Gjendja zakonisht përjetohet nga të moshuarit, por ekspertët kanë paralajmëruar më parë se sëmundja tani po rritet me një ritëm më të shpejtë tek ata nën 40 vjeç sesa tek ata mbi 40 vjeç.