Bota

Hapet për publikun bunkeri i luftës së Benito Mussolinit në Romë!

Kur Italia hyri në Luftën e Dytë Botërore në qershor 1940, diktatori Benito Mussolini filloi menjëherë ndërtimin e bodrumeve në Villa Torlonia. Rezidenca e tij ikonë u ndërtua në Romë që nga viti 1929. Në planin e tij ishte ndërtimi i tre strukturave nëntokësore për mbrojtjen e vetes dhe familjes se tij. Strehimi i tij i parë, në vitin 1940, u ngrit në një bodrum të vjetër në kopshtin e Villa Torlonia.

Ndërkohë, ndërsa lufta vazhdonte pa pushim, Mussolini projektoi një bunker të blinduar, i vendosur nën tokë përballë Casino Nobile. E vendosur gjashtë metra nën tokë, ajo u ndërtua në formën e një kryqi me korridore që ishin 15 metra të gjatë dhe 2.5 metra të gjerë. Ndërtimi i tij filloi në dhjetor 1942, megjithatë bunkeri ishte ende i paplotë kur diktatori u arrestua.

Nuk kishte dyer të papërshkueshme nga uji, sistem ventilimi dhe tualet kur u arrestua diktatori Musolini më 25 korrik 1943. Streha e luftës së dikatorit, hapi dyert për herë të parë në vitin 2006, por u mbyll dy vjet më vonë, me hapje të përkohshme në vitet që pasuan. Pas mbylljes së fundit në 2021, ajo tashmë ka rihapur portat e saj për turne me guidë.

Të interesuarit do të jenë në gjendje të shikojnë një ekspozitë multimediale për Romën gjatë Luftës së Dytë Botërore, sistemet e saj civile të mbrojtjes ajrore dhe serinë e 51 sulmeve të bombardimeve aleate që goditën qytetin midis korrikut 1943 dhe majit 1944. Udhëtimet zgjasin 50 minuta dhe përfundojnë me një rikthim të sulmit ajror në bunkerin e papërfunduar të Musolinit. Biletat kushtojnë 12 euro dhe mund të rezervohen online. Udhëtimet me guidë zhvillohen nga e premtja deri të dielën, ndërsa në orën 11 të mëngjesit të së shtunës turneu me guidë është në anglisht.