Bota

Humbja në zgjedhje, Partia Popullore Republikane zgjedh kreun e ri!

Lideri opozitar turk Kemal Kılıçdaroglu është detyruar të japë dorëheqje të dielën, pasi Partia Popullore Republikane (CHP) ka zgjedhur Ozgur Ozelin si kryetar të ri, pas humbjes në zgjedhjet parlamentare dhe presidenciale të majit.

Delegatët kanë përkrahur 49-vjeçarin Ozel, që ishte në garë me Kılıçdaroglun, 74-vjeçarin, i cili ka udhëhequr partinë në 13 vitet e fundit.

Pavarësisht se mblodhi një aleancë të madhe për zgjedhjet e 14 majit, Kılıçdaroglu dështoi që të triumfojë.

Ozel, aleat politik i kryetarit të Stambollit, Ekrem İmamoglu, ka bërë thirrje për reforma në parti, më të vjetrën në Turqi. CHP synon t’i ruajë pozitat e rëndësishme komunale që ka në Stamboll dhe Ankara, në zgjedhjet e vitit të ardhshëm për komuna.

Kush është Kemal Kılıçdaroglu?

Kilicdaroglu (shqiptohet KEH-lich-DAHR-OH-loo), 74 vjeç, është një ish-kontabilist i ulët i njohur për ndjekësit si një politikan i pastër që përkrah vlerat laike. Ai drejtonte partinë kryesore të opozitës laike të Turqisë, Partinë Republikane Popullore ose CHP.

Në vitet 1990, ai punoi në Ministrinë e Financave dhe më vonë drejtoi institucionin e sigurimeve shoqërore – rezymeja e tij krenohet se dikur ishte emëruar “Burokrati i Vitit” – përpara se të bëhej deputet në parlament në 2002.

“Z. Kilicdaroglu, i cili nuk është i njohur për personalitetin e tij karizmatik apo emocionues, por shquhet si një punëtor këmbëngulës, i cili i premtoi Turqisë një të ardhme më të qetë ku do të çrrënjoste korrupsionin.

Perceptimet për korrupsionin në Turqi janë rritur gjatë dekadës së fundit dhe janë më keq se mesatarja globale, sipas studimeve të organizatës kundër korrupsionit Transparency International.