Bota Food & Drink

Japonia dhe Kalifornia ndalojnë ushqimet e dëmshme në vendin e tyre!

Në një lëvizje të rëndësishme për të mbrojtur shëndetin e qytetarëve të saj të vegjël, Japonia ka ndaluar drithërat e fëmijëve që shkaktojnë kancer. Ky hap thekson angazhimin e Japonisë për të mbrojtur mirëqenien e banorëve të saj dhe për të adresuar rreziqet që vijnë nga produktet ushqimore potencialisht të dëmshme.

Vendimi për të ndaluar drithërat e fëmijëve që shkaktojnë kancer në Japoni u bazua në një kërkimin shkencor dhe vlerësimet e sigurisë të kryera nga autoritetet përkatëse. Ky ndalim përputhet me përpjekjet më të gjera të Japonisë për të promovuar një mjedis ushqimor më të shëndetshëm dhe më të sigurt.

Vendi ka një reputacion për rregullore të rrepta të sigurisë ushqimore dhe një angazhim të fortë për mbrojtjen e shëndetit publik. Ky hap i guximshëm i Japonisë duhet të shërbejë si një thirrje zgjimi për kombet e tjera që të rivlerësojnë rregulloret e tyre të sigurisë ushqimore, veçanërisht në lidhje me produktet që synojnë fëmijët.

Jo shumë ndryshe nga Japonia me të njëjtën “dorë të hekurt” edhe Kalifornia është bërë shteti i parë amerikan që ka nxjerrë jashtë ligjit përdorimin e katër aditivëve potencialisht të dëmshëm të ushqimit dhe pijeve, të cilat janë të lidhura me një sërë sëmundjesh, përfshirë kancerin.

Akti i Sigurisë Ushqimore të Kalifornisë ndalon prodhimin, shpërndarjen dhe shitjen e ushqimeve dhe pijeve që përmbajnë vaj vegjetal të brominuar, bromat kaliumi, propylparaben dhe ngjyrë të kuqe 3 – të cilat mund të gjenden në karamele, lëngje frutash, biskota etj.

Pas këtyre rasteve për t’u marrë shembull nga vendet e botës, kthejmë sytë nga Shqipëria ku qytetarët, edhe pranë redaksisë tonë ankohen çdo ditë për produktet e skaduara që gjenden lëhtësisht në çdo supermarket. AKU-ja organi përgjegjës nuk ndihet fare përballë këtyre problemeve jetësore, me zero kontrolle në pikat ku qytetarët ankohen vazhdimisht.