Aktualitet Bota

Kalon sot pranë Tokës asteroidi me madhësinë e një rrokaqielli!

Një asteroid me madhësinë e një rrokaqilli do të kalojë sot afër Tokës, duke folur nga pikëpamja kozmike. Pjesa më e madhe e shkëmbinjve hapësinor pritet të fluturojë brenda 2 milionë kilometra nga planeti ynë, por nuk ka asnjë shans që të na godasë, thotë NASA.

Qendra e Agjencisë Hapësinore për Studimet e Objekteve Afër Tokës vlerëson se asteroidi është midis 210 metra dhe 480 metra i gjerë.

Kjo do të thotë se mund të jetë një madhësi e ngjashme me Ndërtesën Empire State Building të Nju Jorkut ose The Shard të Londrës, raporton Skynews.

I zbuluar në vitin 2008, asteroidi nuk do të kthehet më në rrugën tonë deri në vitin 2032, e premtja është kur pritet të jetë më afër Tokës. Në kthimin e pritshëm më 2032, ai do të jetë shumë më larg, duke qëndruar rreth 72 milionë kilometra  larg nesh.

Fluturimi i padëmshëm është një nga disa takime këtë javë. Tre asteroidë shumë më të vegjël gjithashtu do të gumëzhinin në mënyrë të padëmshme Tokën të premten, jo më shumë se dhjetëra metra të gjerë, me dy të tjerë të shtunën.

NASA këmbënguli përpara se të kalonte planetin duke deklaruar se shkëmbi nuk kishte asnjë shans për të goditur Tokën, duke shtuar se edhe nëse do t’i afrohej shumë, shkencëtarët deklaruan po ashtu se shumica e tij do të digjej në atmosferë.

Asteroidi u vlerësua të ishte 3.5 metra deri në 8.5 metra i gjerë.