Bota Tech

Kemi të reja nga zbulimi i fundit në Mars!

Së fundmi, roveri Perseverance i NASA-s ka gjetur gurë në sipërfaqen e Marsit që përmbajnë molekula organike. Sipas ekspertëve të agjencisë amerikane të hapësirës, këta shkëmbinj me molekula organike mund të jenë një formë e mundshme e jetës, domethënë t’i atribuohen një substance ose strukture që mund të dëshmojë ekzistencën e një jete të kaluar në planetin e kuq, por ato mund të ishin prodhuar edhe pa pasur jetë.

Molekulat organike të gjetura nuk janë molekula biologjike, por përfshijnë një sërë përbërjesh, kryesisht karbon, hidrogjen dhe oksigjen, por edhe azot, fosfor dhe squfur. Këto janë tulla të mundshme të molekulave biologjike, por jo domosdoshmërisht të tilla. Ekspertët e Laboratorit ‘Jet Propulsion’ të NASA-s, përgjegjës për aktivitetin e roverit Perseverance, saktësojnë se molekula të tilla mund të prodhohen nga procese kimike që nuk përfshijnë praninë e jetës.

Shkëmbinjtë që përmbajnë molekula organike janë katër dhe janë pjesë e 12-të të mbledhur deri më tani nga roveri i NASA-s në vitin e parë të aktivitetit në Mars, në kraterin Jezero dhe të destinuara për t’u sjellë në Tokë në të ardhmen nga misioni Mars Sample Return. (MSR) është planifikuar të nisë në vitin 2027. Këtë ka pohuar Lori Glaze, drejtore e divizionit të shkencave planetare të NASA-s.

Oksigjeni për të marrë frymë në Mars mund të prodhohet në mënyrë të besueshme si ditën ashtu edhe natën dhe në çdo stinë të vitit. Rikujtojmë, se këtë ka treguar eksperimenti Moxie në bordin e Roverit të NASA-s Perseverance. Që nga zbarkimi në Planetin e Kuq në shkurt 2021, Moxie ka qenë në gjendje të nxjerrë oksigjen nga atmosfera marsiane në të gjitha kushtet, duke arritur qëllimin për të prodhuar 6 gramë në orë, aq sa mundet një pemë e vogël në Tokë.