Auto & Moto

“Klientët nuk reagojnë siç duhet ndaj makinave elektrike…”/Flet ish-drejtori i Volkswagen

Tregu i makinave elektrike në Evropë po ftohet, veçanërisht në Gjermani. Nuk ka më subvencione në tregun më të rëndësishëm evropian dhe shifrat e shitjeve nuk janë spektakolare. “Klientët nuk reagojnë siç duhet. Të paktën jo me shumën që ishte parashikuar apo që politikanët i vendosën si synim”-thotë ish-kreu i Porsche dhe Volkswagen, Matthias Muller në një intervistë për N-TV.

Ish-menaxheri i VW ka gjithashtu një shpjegim se pse klientët ende po i shmangin makinat elektrike. Automjetet janë ende shumë të shtrenjta, por shumë prej tyre do të ndryshojnë në vitet e ardhshme. Përveç kësaj, opsionet e karikimit janë të kufizuara dhe energjia elektrike është e shtrenjtë dhe shpesh jo miqësore me mjedisin.

Një arsye tjetër është diapazoni i shkurtër. Shoferi me naftë është mësuar të drejtojë 800 deri në 1000 kilometra në të gjitha kushtet e motit dhe të mbushë shpejt automjetin e tij. Në këtë kontekst, Muller vë në pikëpyetje edhe ndalimin e propozuar të BE-së për motorët me djegie të brendshme.

Sipas tij, të paktën në këtë pikë duhet të rihapet diskutimi për çështjen e rëndësishme të ndalimit. Fokusi kryesor duhet të jetë nëse hibridet dhe lëndët djegëse sintetike mund të jenë zgjidhja. “Nuk është zgjidhje për 20 apo 30 vitet e ardhshme, por të paktën në periudhën tranzitore, për të mundësuar një tranzicion të qetë për klientët, mund të jetë një zgjidhje”-thotë qartë Muller.

Volkswagen dhe Renault nuk arritën të bien dakord për bashkëpunimin për një automjet elektrik me kosto të ulët. Tani dy gjigantët e automobilave do të duhet të ndjekin rrugët e tyre të ndara. Renault për herë të parë konfirmoi kontaktet midis kompanive në dhjetor, kur bisedimet u përshkruan se ishin në një fazë shumë të hershme.

Edhe pse prodhuesit në fund nuk arritën të arrinin një marrëveshje, burimet thonë se ata ishin afër arritjes së një marrëveshjeje. Kompanitë u përfshinë në muaj negociatash mbi projektin, për të cilin të dyja markat shpresonin se do të ndihmonte në uljen e kostos së zhvillimit të një automjeti të vogël elektrik, por VW vendosi të tërhiqej nga marrëveshja.