Design Lifestyle

Konsiderohet si ‘zemra e shtëpisë’/Si të krijojmë kuzhinën e ëndrrave sipas këshillave të ekspertëve!

Njihet si zemra e shtëpisë, por si e balancojnë interior dizajnerët funksionalitetin me krijimin e një hapësire të bukur kulinare? Më poshtë, tre profesionistë zbulojnë se si të krijoni kuzhinën tuaj të ëndrrave…

Hollie Bowden, stiliste e brendshme

“Kuzhina ime e preferuar duhet të jetë kuzhina e [arkitektit] Robert Mallet-Stevens në Villa Cavrois në Francë. Më pëlqen sesi ai përdor materiale të thjeshta për efekt dramatik. Unë jam vërtet e tërhequr nga thjeshtësia e dollapëve ngjyrë të bardhë me veshjet e tyre prej çeliku dhe tavolinën prej mermeri, dhe se si këto janë në kontrast me dyshemenë e mrekullueshme si fushë shahu. Më ka tërhequr gjithmonë sesi një kombinim kaq i thjeshtë i pllakave bardh e zi mund të ketë një ndikim të madh.”

Krijo një hapësirë sociale

“Sigurisht, një kuzhinë duhet të jetë funksionale, me një ndjenjë cilësie dhe qëndrueshmërie pas mobilierisë. Megjithatë, një nga gjërat më të rëndësishme për mua është dizenjimi i një kuzhine të shoqërueshme. Ju dëshironi që kuzhina juaj të ndihet si një hapësirë ku të gjithë tërhiqen – ku njerëzit rrinë dhe mblidhen. Gjithçka ka të bëjë me shtresimin e materialeve dhe aksesorëve, dhe vendosja e hapësirës është thelbësore. Nëse hapësira është aty, unë gjithmonë do të përpiqem të vendos një ishull kuzhine ose një tavolinë të madhe qendrore – është shumëfunksionale, shërben si një hapësirë e shkëlqyer për përgatitjen, gatimin, qëndrimin ulur, me ndenjëse joformale dhe hapësirë për qëndrim dhe qarkullim. Është gjithashtu gjithmonë e bukur nëse mund ta keni kuzhinën tuaj të hapur në kopshtin tuaj. Kjo e transformon më tej atë që më parë ishte një dhomë thjesht funksionale në qendër të shtëpisë.”

Përqendrohuni në ndriçimin e mirë

“Ndriçimi është tepër i rëndësishëm kur dizajnoni një hapësirë kuzhine. Është thelbësore që ndriçimi të jetë i saktë, por edhe të siguroheni që keni marrë parasysh ndriçimin e humorit, i cili krijon një atmosferë dhe ambient gjithashtu.”

Përdorni materialet e duhura

“Aksesorët e punës mund të jenë një nga gjërat më sfiduese për të specifikuar në një kuzhinë. Na pëlqen të specifikojmë gurin, lëndën drusore ose çelikun, por këto materiale vijnë me një nivel mirëmbajtjeje dhe një pranim që materiali do të rezistojë me kalimin e kohës. Ky mund të jetë një moment vërtet i bukur në një kuzhinë, megjithëse – konsumimi i një tavoline ngrënieje ose tavoline prej druri, për shembull, dokumenton historinë se si është përdorur hapësira.”

Louise Roe, stiliste

“Një kuzhinë e ëndrrave [ka hapësirë të mjaftueshme] për të akomoduar një kërcim! Qoftë në një apartament apo shtëpi, kuzhina qëndron si bërthama e hapësirës së jetesës… Në fund të fundit, ushqimi ka një kapacitet unik për të mbledhur individë.”

Shikoni përtej funksionalitetit

“Nëse praktika nuk do të ishte një problem, unë do të largohesha nga një fokus modular dhe në vend të kësaj do t’i jepja përparësi një pamjeje më skulpturore dhe artistike. Dhe sigurohuni që aksesorët, si kontejnerët e magazinimit, tasat dhe tabakatë, jo vetëm të jenë funksionale, por të shërbejnë edhe si objekte të bukura, tërheqëse vizualisht. Zgjedhni tone ngjyrash prej dheu dhe materiale natyrale që harmonizohen me produktet e freskëta dhe përbërësit që përdorni në krijimet tuaja të kuzhinës.”

Merrni një qasje të shtresuar

“Më pëlqen një përzierje e pandërprerë e formave dhe materialeve mashkullore dhe femërore, e ngjashme me shtresimin e erëzave të ndryshme në një pjatë të përzemërt – ka gjithmonë një ekuilibër të mirë midis ëmbëlsirës dhe shijes. Më pëlqen të hap frigoriferin tim dhe të zbuloj një sferë të mundësive të kuzhinës dhe më pëlqen vërtet të devijoj nga recetat dhe të kënaqem me lirinë për të futur kreativitet në çdo pjatë.”

Investoni në baza të shkëlqyera

“Mendoj se është e rëndësishme t’i jepet përparësi një tavoline të gjerë dhe shumë hapësirë. Investimi në një grup thikash me cilësi të lartë rrit gjithashtu përvojat tuaja të kuzhinës.”

Linda Boronkay, stiliste e brendshme

“Kuzhinat janë shpesh zemra e një shtëpie, ku njerëzit mblidhen dhe kalojnë kohë së bashku. Ato janë sfondi i mëngjeseve kaotike dhe darkave gazmore, ndaj më pëlqen që kuzhina të ngjallë një ndjenjë rehatie, shtëpie dhe ngrohtësie.”

Përfshini elemente jokonvencionale

“Unë preferoj një kuzhinë që nuk duket si një kuzhinë në një kuptim konvencional. Më pëlqen të zgjedh prekje që janë të vështira për t’u përdorur, por që ndihen rezidenciale, të tilla si tavolinat e punës Pyrolave, letër-muri që lahet për pjesët e përparme të kuzhinës dhe zgjedhja e dorezave si xhevahire.”

Theksoni gjërat thelbësore

“[Përfshini] shumë hapësirë ruajtëse fleksibël që mund të përshtatet me nevojat në ndryshim, ndriçim të mirë, si dhe ndriçim atmosferik, dhe hapësirë të mjaftueshme për veprat e artit dhe pjesët e stilit për ta bërë kuzhinën të ndihet si pjesë e dhomave të tjera.”

Shto karakter vjedhës të skenës

“Unë do të shtoja degë palme kacavjerrëse në pjesët e përparme të kuzhinës dhe një pllakë mermeri mahnitëse si tavan, si dhe mund të përfshija disa pëlhura në dollapë për të zbutur hapësirën.”

Përfundoni me prekje atmosferike

“Shtimi i gjelbërimit, si barishte ose vazo më të vogla dhe bimë të varura, është një mënyrë efektive për të krijuar atmosferë në një dhomë. Gjithashtu, i adhuroj tenxheret e bakrit dhe kallëpet e ëmbëlsirave të ekspozuara, të varura ose në mure.”