Bota

“Kriza klimatike ka hapur dyert e ferrit”/ Shefi i OKB-së mesazh botës: Mos u dorëzoni ndaj lakmisë për karburantet fosile!

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres tha në një samit të liderëve të klimës në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së se koha po mbaronte për të trajtuar ndryshimet klimatike, pjesërisht falë “lakmisë së zhveshur” të interesave të karburanteve fosile.

Me samitin vjetor të OKB-së për klimën, COP28, që do të mbahet në nëntor dhe dhjetor në Dubai në Emiratet e Bashkuara Arabe, Guterres u kërkoi politikëbërësve kombëtarë të shtojnë përpjekjet për të hequr gradualisht përdorimin e lëndëve djegëse fosile që ngrohin klimën.

“Lëvizja nga lëndët djegëse fosile në burimet e rinovueshme po ndodh – por ne jemi dekada prapa”, tha Guterres në fillim të samitit njëditor. “Ne duhet të kompensojmë kohën e humbur për zvarritjen e këmbëve, përdredhjen e krahëve dhe lakminë e zhveshur të interesave të rrënjosura që grumbullohen në miliarda nga karburantet fosile.”

“Shumë nga vendet më të varfra kanë të drejtë të jenë të zemëruar – të zemëruar që po vuajnë më së shumti nga një krizë klimatike që nuk bënë asgjë për ta krijuar, të zemëruar që financat e premtuara nuk janë realizuar dhe të zemëruar që kostot e tyre të huamarrjes janë shumë të larta,” tha Guterres.

Tridhjetë e katër vende të njohura për marrjen e masave të forta ndaj ndryshimeve klimatike duhej të flisnin, duke përfshirë Kanadanë, Bashkimin Evropian, Pakistanin, Afrikën e Jugut dhe vendin ishullor të Tuvalu.