Bota Celebrities

Kryeministri, Boris Johnson jep lajmin ‘e trishtë’ që kthehet menjëherë në parodinë më qesharake të momentit

Plani i Anglisë për të hequr të gjitha kufizimet e COVID-19 më 21 Qershor është shkatërruar nga varianti Delta i virusit, deklaroi të hënën Kryeministri britanik Boris Johnson.

Pavarësisht shtrirjes së suksesshme të vaksinave në Mbretërinë e Bashkuar, e cila u ka dhënë dy doza më shumë se gjysmës së popullsisë, përhapja e variantit Delta, e identifikuar së pari në Indi, ka bindur Kryeministrin dhe qeverinë e tij se “dita e lirisë” për qytetarët, siç e kanë quajtur disa, duhet të vonohet me katër javë deri më 19 Korrik. Në një konferencë shtypi, Johnson tha se:

Tani është koha për të lehtësuar masat përshpejtuese sepse duke qenë të kujdesshëm tani, ne kemi shansin që në katër javët e ardhshme të shpëtojmë mijëra jetë duke vaksinuar miliona njerëz të tjerë.

Varianti po rritet në Mbretërinë e Bashkuar me 7% javë pas javë dhe qeveria ka frikë se nëse kufizimet do të hiqeshin plotësisht, atëherë shtrimet në spital mund të rriten në nivelet që janë parë në valën e parë në vend. Hendeku katër javor do të lejojë qeverinë të përshpejtojë dhënien e vaksinave të dyta për ata që janë më të prekshëm.

Vaksinimi zvogëlon shumë transmetimin dhe dy doza sigurojnë një nivel shumë të lartë të mbrojtjes kundër sëmundjeve të rënda dhe vdekjes, por ka akoma miliona të rritur që nuk janë vaksinuar dhe fatkeqësisht një pjesë e të moshuarve dhe të sëmurëve mund të preken edhe nëse kanë bërë dy doza.

Johnson beson vendosmërisht se kjo do të jetë zgjatja e fundit e kufizimeve dhe se nuk do të ketë arsye që ajo të zgjasë më shumë se katër javë. Ka një shans që vendi mund të hapet më herët, më 5 Korrik, nëse të dhënat janë në avantazh, megjithëse kjo nuk shihet si shumë e mundshme.

Ndërsa shumica e qytetarëve kanë qenë kryesisht mbështetës të kufizimeve të ashpra të Mbretërisë së Bashkuar gjatë gjithë pandemisë, kjo nuk do të pritet shumë mirë pasi qytetarët dhe bizneset kanë bërë plane për verën e tyre të lirisë. Qytetarët britanikë kanë jetuar nën kufizimet e pandemisë që nga 23 Marsi, 2020, kur Kryeministri Boris Johnson i tha kombit se, me efekt të menjëhershëm, ata duhet të qëndrojnë në shtëpi në mënyrë që të mundin virusin.

Ndërkohë ja se si është kthyer fjalimi “trishtues” i kryeministrit në një parodi.