Botë e Çuditshme

Kuptimi shpirtëror që simbolizojnë mollëkuqet portokalli!

Pranvera sjell gjelbërim, lule dhe një ton insektesh. Kjo përfshin edhe mollëkuqet, një nga llojet e rralla të insekteve që njerëzit nuk nxitojnë ta shtypin – gjë që ka të ngjarë për shkak të besimit se ato janë një ogur i mirë. Kërkimet e Google për mollëkuqe portokalli përfshijnë njerëz që kërkojnë kuptimin e mollëkuqve portokalli dhe lidhjen e tyre me “spiritualitetin”, sipas të dhënave të fundit të pyetjeve të kërkimit në Google Trends.

Ja një vështrim i shpejtë i simbolikës pas mollëkuqeve portokalli, së bashku me fakte rreth insektit unik dhe ngjyrës portokalli. Të njashme me mollëkuqet e kuqe, mollëkuqet portokalli shpesh shihen si bukuri të fatit nga njerëzit që kërkojnë simbole shpirtërore.

Linda Star Wolf, nga Karolina e Veriut, një terapiste dhe udhërrëfyese shamanike, përshkroi kuptimet që u janë caktuar mollëkuqve gjatë historisë në librin e saj, “Frymëmarrja Shamanike: Natyra e Ndryshimit”. Mollëkuqet e të gjitha ngjyrave janë lidhur prej kohësh me fatin e mirë, mbrojtjen, dashurinë, pjellorinë, rilindjen dhe evolucionin, sipas Wolf.

Një postim në blog i fokusuar në simbolizmin e natyrës nga The Mindful Librarian, i cili drejtohet nga autorja me bazë në Nju Jork, Jennifer Bleicher, ka vënë në dukje se mollëkuqet zakonisht shihen si simbole të fatit të mirë. Burime të shumta që mbulojnë kuptime simbolike pajtohen se mollëkuqet portokalli zakonisht lidhen me tipare pozitive, si lumturia, kreativiteti dhe shëndeti i mirë.

Sipas një raporti nga Shërbimi i Parkut Kombëtar (NPS) ekzistojnë pothuajse 6000 lloje të mollëkuqve në mbarë botën dhe rreth 500 lloje mund të gjenden në Amerikën e Veriut. Nga shumë specie që ekzistojnë, guaska mbrojtëse e një mollëkuqe mund të ndryshojë midis së kuqes, të verdhës, së zezës dhe një përzierjeje të ngjyrave të tjera.

Një grafik klasifikimi i mollëkuqeve në Animal Spot, një enciklopedi kafshësh në internet që mbledh informacion mbi gjitarët, amfibët, zvarranikët dhe insektet, tregon se speciet e zakonshme të mollëkuqve mund të jenë ngjyrë bezhë, kafe, rozë dhe portokalli. Llojet e mollëkuqve që zakonisht janë portokalli në pamje përfshijnë mollëkuqet me dy pika, zonjat me nëntë pika, zonjat konvergjente, mollëkuqet e mëdha që hanë gjethe, mollëkuqet me 10 pika, mollëkuqet me sy, zogjtë e tërthortë dhe zonjat me 13 pika.

Brembujt aziatikë, të njohur gjithashtu si “Harmonia axyridis” ose “harlequins”, të cilët janë vendas në Kinë, Kore, Japoni dhe pjesë të Rusisë, mund të kenë një pamje portokalli. Lloji ka shenja të dallueshme në formë M- ose W dhe ato u sollën në Shtetet e Bashkuara nga Departamenti i Bujqësisë nga vitet 1960 deri në 1990 si një metodë natyrore e kontrollit të dëmtuesve për pemët e mollëve.

Thuhet se brumbujt aziatikë u lëshuan në disa shtete, duke përfshirë Kaliforni, Konektikat, Xhorxhia, Luiziana, Maryland, Misisipi, Pensilvani, Karolinën e Jugut dhe Uashington. Disa lloje të mollëkuqve portokalli dihet se kafshojnë, por kafshimet e tyre zakonisht nuk e shpojnë lëkurën ose nuk shkaktojnë dhimbje, sipas një artikulli nga The Pet Enthusiast, një faqe interneti për kujdesin e kafshëve shtëpiake.

 

Krahasuar me llojet e tjera të mollëkuqeve, mollëkuqet portokalli thuhet se “kanë nivele më të larta agresioni” (përveç brumbujve të zonjave me nëntë pika), por ato nuk janë helmuese për njerëzit ose transmetues sëmundjesh, sipas The Pet Enthusiast. Faqja e internetit të kujdesit për kafshët shtëpiake raportoi se mollëkuqet portokalli dhe insekte të ngjashme mund të shkaktojnë alergji në raste të rralla dhe mund të jenë “të dëmshme për kafshët shtëpiake” që “hanë një sasi të madhe të këtyre insekteve”.