Tech

Ky vend do të ndërtojë një park masiv për projektimin e çipave!

Në industrinë e gjysmëpërçuesve për dekada, Malajzia, mbulon rreth 13% të prodhimit global, sipas gjigantit gjerman të teknologjisë, Bosch. Por, tani ajo dëshiron të shkojë përtej prodhimit dhe të paraqitet si një central elektrik i dizajnit të çipave, ka njoftuar kryeministri i Malajzisë, Anwar Ibrahim.

Kam kënaqësinë t’ju njoftoj me parkun më të madh të projektimit në Azinë Juglindore, që do të strehojë qiramarrës të ankorimit të klasit botëror dhe do të bashkëpunojë me kompani globale si Arm.

Kryeministri njoftoi se parku do të vendoset në Selangor, pa ofruar asnjë detaj mbi koston dhe afatin kohor.

Ky projekt do të shënojë një hap të rëndësishëm për Malajzinë e cila prej kohësh ka qenë qendër e prodhimit të çipave, me ishullin verior të Penangut ku ka një numër objektesh. Tensionet midis Uashingtonit dhe Pekinit mbi teknologjinë e përparuar e veçanërisht atë të çipave, kanë detyruar shumë kompani të kërkojnë zhvendosjen e tyre nga Kina në vende tjera, përfshirë Malajzinë, Vietnamin dhe Indinë. Megjithatë, qeveria e Malajzisë po ndjek në mënyrë aktive investimet në industrinë e saj të gjysmëpërçuesve në një përpjekje për të rritur këtë sektor.

Presidenti amerikan Joe Biden njoftoi një investim prej 6.6 miliardë dollarësh për kompaninë tajvaneze “TSMC”, një prej prodhuesve kryesorë të mikroprocesorëve në botë. Siç njoftojnë korrespondentët e Zërit të Amerikës, Anita Powell dhe Levi Stallings, plani parashikon ndërtimin e një fabrike të tretë që do të sjellë investimin e gjigantit të teknologjisë në Arizona në 65 miliardë dollarë. Një gjysmëpërçues i vetëm është më i vogël se një kokërr rëre. Por miliarda të tillë, te bashkuar në një mikroprocesor, mund të lidhin botën, të kontrollojnë armët dhe në të ardhmen mund edhe të ngasin makinën tuaj. Por gjatë dekadave të fundit, prodhimi i gjysmëpërçuesve në Amerikë, kësaj teknologjie të shpikur në Shtetet e Bashkuara ka pësuar rënie.