Bota Tech

Lëshohen në hapësirë dy satelitë të vegjël të NASA-s për të monitoruar stuhitë tropikale!

Dy satelitë të vegjël të NASA-s, të cilët do të vëzhgojnë çdo orë evolucionin e cikloneve, po transportohen sot në hapësirë ​​nga një raketë e kompanisë amerikane Rocket Lab, e cila u nis nga Zelanda e Re. Raketa Electron, e cila i përket kategorisë së mikrohedhësve dhe është vetëm 18 metra e gjatë, u lëshua nga NASA në orën 13:00 me kohën lokale nga Mahia, në veri të Zelandës së Re.

Dy satelitët e klasit Cubesat peshojnë rreth 5 kilogramë dhe do të hidhen në orbitë në një lartësi prej rreth 550 kilometrash. Një raketë e dytë pritet të lëshohet pas rreth dy javësh, gjithashtu nga Rocket Lab. Më pas ai do të jetë në gjendje të kalojë çdo orë mbi ciklone, në vend të çdo gjashtë orë që zbatohet sot. Ky mision u quajt TROPICS.

Këta satelitë do t’i lejojnë shkencëtarët të mos shohin më vetëm atë që po ndodh në një moment të caktuar, por të shohin në të vërtetë evolucionin e gjërave orë pas ore. Shkencëtari i NASA-s Will McCarthy në një konferencë shtypi tha se:

Ne gjithmonë do të kemi nevojë për satelitët e mëdhenj. Por ajo që ne mund të nxjerrim nga ky mision është informacioni plotësues me atë të satelitëve kryesorë që kemi tashmë.

Informacioni që do të mblidhet për reshjet, temperaturën dhe lagështinë do të mundësojë përmirësimin e parashikimeve meteorologjike, veçanërisht në lidhje me vendin ku do të zbresë cikloni dhe me çfarë intensiteti, si dhe përgatitjen më të mirë të evakuimeve të mundshme të popullatave ku ata jetojnë.