Bota

Macron: BE duhet ta mbrojë Ukrainën edhe nëse SHBA redukton mbështetjen ushtarake

Bashkimi Evropian duhet të marrë vendime të guximshme për të mbrojtur Ukrainën, duke parandaluar çdo vendim të SHBA-së për të ndaluar ose zvogëluar mbështetjen e saj ushtarake, tha Emmanuel Macron.

Në një fjalim në Suedi, e cila shpreson të jetë vendi i ardhshëm që do t’i bashkohet NATO-s, presidenti francez tha gjithashtu se arkitektura e ardhshme e sigurisë së Evropës, duke përfshirë marrëveshjet e kontrollit të armëve që mbulojnë territorin evropian, nuk mund të zgjidhet më thjesht nga SHBA-ja dhe Rusia, dhe Evropa duhej të kishte të drejtën për të përcaktuar të ardhmen e saj.

Vërejtjet e tij ishin si një paralajmërim për Evropën se ajo duhet të rrisë të gjithë përpjekjet e saj të mbrojtjes dhe të përgatitet për mundësinë që ose Joe Biden të mos jetë në gjendje të shtyjë buxhetin e tij të ndihmës ushtarake për Ukrainën përmes Kongresit, ose që më vonë gjatë vitit ai të jetë i mundur në zgjedhjet presidenciale nga një izolacionist Donald Trump.

Por Macron argumentoi gjithashtu se nëse Evropa do të rritej dhe do të ndihmonte për të parandaluar një fitore ruse, SHBA përmes NATO-s nuk mund të kishte më monopol në përcaktimin e marrëdhënieve të ardhshme me Moskën.

“Ky është një moment vendimtar dhe testues për Evropën. Ne duhet të jemi gati të veprojmë për të mbrojtur dhe mbështetur Ukrainën çfarëdo që të duhet dhe çfarëdo që të vendosë Amerika. Evropa kishte qenë me fat që kishte Amerikën si partner, por ne duhet të jemi të kthjellët. Ukraina është pjesë e kontinentit evropian dhe çfarëdo që Amerika vendos, ne duhet të marrim vendimet e duhura dhe të guximshme për të mbështetur Ukrainën dhe popullin ukrainas”, tha Macron.
Duke këmbëngulur se Evropa duhet të bëjë gjithçka që duhet për vitet në vijim, dhe me çfarëdo çmimi, ai tha se Rusisë duhet t’i bëhet e pamundur të fitojë, pasi nëse e bënte, atëherë Evropa do të ishte pa një arkitekturë funksionale sigurie me pasoja në krahun lindor të NATO-s. Kaukazit dhe Azisë Qendrore.

“Kostoja reale për ne e një fitoreje ruse në afat të shkurtër dhe afatgjatë është shumë e lartë për të gjithë ne”, tha Macron.
Ai tha se do të kërkonte që Evropa të rrisë përpjekjet e saj të prodhimit të mbrojtjes në mënyrë që Ukraina të mund të jetë në një pozicion për të negociuar një paqe të qëndrueshme.

Presidenti francez vlerësoi mënyrën se si BE-ja i ishte përgjigjur agresionit rus për dy vjet, duke përfshirë vendosjen e industrisë evropiane të mbrojtjes në baza luftarake, rritjen e shpenzimeve dhe zhvillimin e kapaciteteve më të përbashkëta.

“Edhe pse mund të jemi krenarë për vendimet e fundit, duhet të bëjmë shumë më tepër”, tha Macron.

Po ashtu ai tha nëse BE-ja krahasoi shpenzimet për mbrojtjen me mënyrën se si Vladimir Putin kishte ripërshtatur të gjithë buxhetin e tij të mbrojtjes, BE-ja nuk kishte bërë mjaftueshëm, tha ai.

“Rusia arriti ta ripërshtatë plotësisht atë sistem, kështu që ne duhet të reagojmë dhe madje të teprojmë për të qenë përkrah ukrainasve”, tha Macron.
Duke bërë thirrje për një forcimin e prodhimit, Macron tha se Evropa duhej të ishte gati për të marrë vendime kombëtare dhe evropiane që parandalonin çdo vendim të SHBA-së për të minimizuar cenueshmërinë.

Ai këmbënguli se thirrja e tij për ndërveprim më të madh të mbrojtjes evropiane nuk duhet të shihet si minim i NATO-s.

Ai bëri thirrje gjithashtu për bashkëpunim më të madh evropian.

“Për vite me rradhë menduam se tregtia dhe shkëmbimi i energjisë me Rusinë ishte mënyra më e mirë për të parandaluar një luftë. Ky ishte një gabim. Ishte mënyra më e mirë për të vuajtur nga një luftë dhe për të vuajtur nga një vendim i njëanshëm”, tha Macron.
Macron tha se në të ardhmen energjia evropiane ka nevojë për një diversitet më të madh furnizuesish. Ai tha se pushtimi në Rusi ndodhi pjesërisht sepse Evropa kishte qenë një pakicë gjeopolitike me negociatat e mbrojtjes strategjike të kryera vetëm nga SHBA-ja dhe Rusia, duke e lënë BE-në kryesisht të përjashtuar.

“Në të ardhmen, kur bëhet fjalë për traktatin e forcave bërthamore me rreze të ndërmjetme, kur bëhet fjalë për dislokime, kur bëhet fjalë për kontrollin e armëve për sot dhe nesër, kur bëhet fjalë për hartimin e një arkitekture sigurie, ne duhet të jemi ata që do të vendosim. Përfshirja jonë me Ukrainën nuk është vetëm për të parandaluar një fitore ruse, por që ne të vendosim të ardhmen tonë dhe të jemi rreth tryezës sepse Ukraina është pjesë e kontinentit tonë. Nuk kemi të ardhme për ne dhe fëmijët tanë nëse nuk jemi në një situatë për të ndërtuar arkitekturën e re të sigurisë së kontrollit të armëve në lagjen tonë. Ne duhet të jemi ata që vendosim vetë dhe të mos ua delegojmë të tjerëve, edhe nëse janë aleatë shumë të mirë, sepse ata jetojnë në anën tjetër të oqeanit”, tha Macron.