Auto & Moto

Marka e njohur e makinave detyrohet të ndryshojë një detaj të dizajnit!

Marka e njohur e makinave Alfa Romeo është detyruar të bëjë një ndryshim të rëndësishëm në dizajn duke i dhënë fund një tradite 70-vjeçare. Sipas mediave të huaja, ajo do të duhet të riorganizojë pjesën e përparme të modeleve të saj të reja falë ligjeve të reja të sigurisë së këmbësorëve të hartuar nga BE. Blloku po prezanton një grup të ri rregullash të krijuara për të mbrojtur më mirë këdo që goditet nga një makinë.

Kjo do të do të thotë ndryshim i madh për Alfa Romeo, ku dizajnerët e kanë gjetur veten duke u përpjekur të zhvendosin targat. Që në vitin 1955, prodhuesi i dashur italian i makinave filloi një traditë të vendosjes së pllakave jashtë qendrës, zakonisht të vendosura në anën e djathtë. Kjo filloi me ikonën Giulietta Spider dhe vazhdon edhe sot e kësaj dite me modelet më të fundit Giulia, Tonale dhe Stelvio.

Alejandro Mesonero-Romanos, kreu i dizajnit për Alfa, tha: “Ne nuk mund ta vendosim më targën anash për shkak të rregulloreve të homologimit për sigurinë e këmbësorëve”. Ai gjithashtu konfirmoi se ndryshimi do të zbatohej për zëvendësimet e ardhshme elektrike për Giulia dhe Stelvio.

Ndërkaq ju sjellim në vëmendje se makinat elektrike paraqesin një rrezik më të madh për këmbësorët sesa automjetet me motorë me djegie të brendshme. Sipas një studimi në Mbretërinë e Bashkuar, këmbësorët kanë dy herë më shumë gjasa të goditen nga automjetet elektrike/hibride sesa automjetet me benzinë ose me naftë.

Sipas hulumtimit, një nga arsyet mund të jetë se automjetet janë më të qeta veçanërisht në qytete, ato janë më pak të dëgjueshme për shkak të zhurmës përreth. Drejtuesit e makinave elektrike ose hibride duhet t’u kushtojnë më shumë vëmendje këmbësorëve sepse ata mund të mos i dëgjojnë dhe të ecin në rrugë. Duhet të bëhen gjithashtu përpjekje për të zbutur rrezikun në rritje. Zgjidhjet e mundshme teknike përfshijnë sistemet e shmangies së përplasjeve dhe frenimin autonom emergjent.