Lifestyle Love & Sex

Marrëdhëniet me diferencë të madhe moshe, pritet të jenë një ‘hit’ këtë vit!

Vitin e kaluar, shumë tendenca janë shfaqur kur bëhet fjalë për takimin e partnerëve, por aplikacioni Bumble ka publikuar një raport vjetor bazuar në njohuritë e përdoruesve të tij. Sipas aplikacionit të takimeve, viti 2024 pritet të ketë një rritje të madhe të marrëdhënieve me një diferencë të konsiderueshme në moshë.

“Ne do të shohim beqarë që refuzojnë ndjekjen e vazhdueshme të përsosmërisë, refuzojnë afatet kohore të vjetruara, vendosin sfida dhe i kushtojnë më shumë vlerë cenueshmërisë emocionale dhe prioriteteve të përbashkëta”,-shkruan ata. Psikoterapisti Toby Ingham shpjegoi për mediat se nuk ka një hendek “perfekt” të moshës për të krijuar marrëdhënie.

“Nga një këndvështrim, ne mund të preferojmë që partnerët tanë të jenë bashkëmoshatarë. Nëse hendeku do të ishte shumë i madh, do të kishte probleme në aspektin e vlerave kulturore, interesave dhe të ngjashme. Tani, theksi i shoqërisë mbi gjithëpërfshirjen dhe normalizimin e dallimeve mund të zhdukë ide të tilla,”-shpjegoi ai.

Edhe pse romancat me diferencë moshe janë gjithnjë e më të zakonshme, ato ende dinë të zgjojnë vëmendjen e njerëzve. Por ndërsa njerëzit kujdesen gjithnjë e më shumë për prioritetet e tyre personale, marrëdhënie të tilla pritet të rriten. Ndërsa dallimet në moshë mes çifteve mund të shkaktojnë pakënaqësi, ato nuk janë aq të rralla.

Megjithëse hendeku mesatar i moshës midis njerëzve në marrëdhënie heteroseksuale në SHBA është rreth 2.3 vjet, shumë marrëdhënie zgjasin me një interval moshe shumë më të gjerë. Në vendet perëndimore, rreth 8% e çifteve mashkull-femër kanë një hendek moshe prej 10 vjetësh ose më shumë, duke u rritur në 25% në sindikatat mashkull-mashkull dhe 15% të marrëdhënieve femër-femër.

Për disa hendeku është edhe më i madh, të dhënat sugjerojnë se rreth 1% e çifteve heteroseksuale në SHBA kanë një diferencë moshe prej 28 vjetësh ose më shumë. Dhe, në çdo rast, ekspertët vërejnë se një ndryshim perfekt në moshë nuk ekziston. “Marrëdhëniet janë kaq plot nuanca, një ndryshim në moshë që mund të funksionojë mirë për një grup partnerësh mund të jetë i dëmshëm për një tjetër,”-thotë Rebecca McDermott, MS, LMFT, një terapiste martese dhe familjare në Erdenheim, Pensilvani. Pra e rëndësishme është të ketë dashuri dhe mirëkuptim mes partnerëve, pavarësisht hendekut të moshës.