Botë e Çuditshme

Mban ende lëng brenda saj, gjendet pas 1700 vjetësh veza nga epoka romake!

Një vezë e kohës romake e gjetur disa vite më parë në qytetin Aylesbury në Anglinë qendrore u zbulua se përmban ende lëng. Udhëheqësi i gërmimeve Edward Biddulph nga Oksfordi tha se ekspertët supozojnë se është e bardha e vezës dhe e verdha e vezës që janë kombinuar në një lëng, të quajtur ‘mućak’.

Skaneri tregoi lëng, si dhe një flluskë ajri. Skanimi u krye disa muaj më parë për të sqaruar se si veza, mund të ruhej më së miri. Veza supozohet se u gjet në një gropë të mbushur me ujë që përdorej për të prodhuar birrë dhe mund të jetë lënë atje midis viteve 270 dhe 300 pas Krishtit.

Veza e konservuar ngre pyetjen se si mund të ruhen objekte të tilla, por edhe çfarë lloj pule është, si dhe pyetje rreth mbajtjes dhe përdorimit të shpendëve në kohën romake. Përveç vezëve, gjatë gërmimeve nga viti 2007 deri në vitin 2016 është gjetur edhe një shportë e rrallë, e cila mund të ketë pasur bukë. Biddulph tha se ishte e mundur që objektet të ishin vendosur në gropë si një ofertë për botën e krimit si pjesë e një riti funerali.