Health & Beauty

Menstruacionet e shumta, seksi i dhimbshëm dhe kapsllëku, faktorët që mund të sinjalizojnë një rrezik në shëndetin tuaj!

Endometrioza është një gjendje mjekësore që ndikon në shëndetin riprodhues të grave. Ajo shkaktohet për shkak të pranisë së rreshtimit të mitrës jashtë mitrës. Gjendja shpesh mbetet e nëndiagnostikuar dhe e gabuar në Indi për shkak të mungesës së vetëdijes për gjendjen, si dhe për shkak të tabuve kulturore që rrethojnë shëndetin menstrual.

Për më tepër, nëse lihet e padiagnostikuar ose e patrajtuar, endometrioza mund të çojë në dhimbje të forta dhe infertilitet. Mund të shkaktojë gjithashtu probleme të tjera shëndetësore si cistat ovariane, probleme me zorrët dhe fshikëzën e urinës dhe ngjitjet.

Prandaj, është thelbësore të edukohen njerëzit për simptomat e endometriozës për zbulimin e hershëm, gjë që mund të parandalojë shfaqjen e komplikimeve të mëtejshme dhe të ndihmojë në përmirësimin e rezultateve dhe cilësisë së jetës për individët me këtë gjendje. Simptomat e endometriozës janë të ndryshme dhe mund të shkaktojnë një sërë simptomash që tregojnë se duhet të konsultoheni me një mjek. Simptomat përfshijnë:

Periudhat e dhimbshme

Të njohura edhe si dismenorrea, janë një simptomë e zakonshme e endometriozës. Dhimbja mund të jetë e mprehtë dhe intensive dhe mund të ndodhë para, gjatë ose pas menstruacioneve. Kjo dhimbje shkaktohet nga rritja e indeve jashtë mitrës, e cila mund të irritojë nervat dhe të shkaktojë inflamacion.

Menstruacionet e rënda

Endometrioza gjithashtu mund të shkaktojë perioda të rënda, të cilat mund të zgjasin më shumë se zakonisht. Kjo është për shkak se rritja e indeve mund të shkaktojë trashjen e shtresës së brendshme të mitrës, duke rezultuar në gjakderdhje të rëndë.

Dhimbje gjatë seksit

Dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale është një tjetër simptomë e zakonshme e endometriozës. Kjo dhimbje shkaktohet nga rritja e indeve jashtë mitrës, e cila mund të shkaktojë siklet apo edhe dhimbje të mprehta gjatë aktit seksual.

Dhimbja kronike e legenit

Dhimbja kronike e legenit është një tjetër shenjë e endometriozës. Kjo dhimbje mund të jetë konstante ose e përhershme dhe mund të ndihet në pjesën e poshtme të shpinës, barkut ose legenit. Mund të jetë i lehtë ose i rëndë dhe mund të ndërhyjë në aktivitetet e përditshme.

Simptomat gastrointestinale

Endometrioza gjithashtu mund të shkaktojë simptoma gastrointestinale, të tilla si fryrje, kapsllëk, diarre dhe vjellje. Këto simptoma shkaktohen nga rritja e indeve jashtë mitrës, e cila mund të irritojë sistemin tretës.

Simptomat e tjera mund të përfshijnë urinim të dhimbshëm, lodhje dhe depresion ose ankth. Megjithatë, jo të gjitha gratë me endometriozë i përjetojnë këto simptoma. Nëse dikush përjeton ndonjë nga këto simptoma, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek. Sëmundja mund të diagnostikohet përmes një ekzaminimi fizik, ultrazërit ose laparoskopisë. Opsionet e trajtimit përfshijnë ilaçe kundër dhimbjeve, terapi hormonale dhe kirurgji.