Bota

Miliarderi çek Daniel Kretinsky blen postën britanike!

Pronarët e Royal Mail në Britaninë e Madhe kanë pranuar një ofertë për blerje prej 4.6 miliardë dollarësh nga miliarderi çek Daniel Kretinsky. Kjo hapi rrugën për shitjen e një pronari të huaj të një prej institucioneve më të vjetra dhe më të famshme britanike. Shërbimi Ndërkombëtar i Shpërndarjes, i cili zotëron shërbimin postar me humbje në vitet e fundit, tha se kishte pranuar një ofertë 4.69 dollarë për aksion nga EP Group Kretinsky çek.

Marrëveshja vjen pas disa viteve të trazuara për Royal Mail, e cila u privatizua në 2013. Posta e Britanisë pësoi një rënie të mprehtë të kërkesës për shërbimet e saj dhe shënoi një humbje prej 445 milionë dollarësh për vitin që përfundoi vitin e kaluar.

Lëvizja e biznesmenit çek vjen në një kohë të ndjeshme politikisht ndërsa Mbretëria e Bashkuar përgatitet për zgjedhjet e përgjithshme më 4 korrik. Marrja e propozuar do t’i nënshtrohet një rishikimi të sigurisë kombëtare, ndoshta nga qeveria e re. Sondazhet e opinionit tregojnë se Partia Laburiste do të fitojë për herë të parë që nga viti 2005 dhe do të zëvendësojë administratën aktuale konservatore.