Bota Tech

Moment historik/Balenat arrijnë të komunikojnë me njerëzit, shkencëtarët shprehen: “Jashtëtokësorët do të jenë të interesuar…”

Shkencëtarët nga Instituti SETI dhe Universiteti i Kalifornisë kanë publikuar audio nga ajo që besohet të jetë biseda e parë mes njerëzve dhe balenave. Arritja shkencore u zhvillua në brigjet e Alaskës juglindore në vitin 2021, kur një ekip prej gjashtë shkencëtarësh me një altoparlant nënujor dhe u përpoqën të tërhiqnin vëmendjen e disa balenave.

Ekipi përdori altoparlantin për të luajtur një regjistrim të një thirrjeje përshëndetëse dhe mbetën të shtangur kur një balenë që ata e quanin Twain ‘foli’ përsëri duke shënuar ndërveprimin e parë të qëllimshëm njeri-balenë në ‘gjuhën’ e balenave. Gjatë 20 minutave të ardhshme, balena dukej se po përfshihej në një ‘bisedë’ me shkencëtarët, e cila përfshinte 36 përgjigje nga balena.

Meqenëse këngët e balenave mendohet se janë ndër më komplekset në mbretërinë e kafshëve, ekipi hulumtues SETI (Kërkimi për inteligjencën jashtëtokësore) shpreson se deshifrimi i komunikimeve të tyre mund të na ndihmojë të komunikojmë me jashtëtokësorët. Nëse i hasim ndonjëherë, dmth.

Autorja kryesore e hulumtimit Brenda McCowan tha për BBC Future:

Pasi luajtëm tre herë thirrjen, morëm këtë përgjigje të madhe. Më pas, për ta mbajtur kafshën të angazhuar, fillova të përpiqem të përputh latencën e thirrjeve të saj me thirrjet tona. Pra, nëse ajo priste 10 sekonda, unë prita 10 sekonda. Ne përfunduam duke u përballur me njëri-tjetrin. Ne e bëmë këtë 36 herë gjatë një periudhe 20-minutëshe.

Megjithëse ndërveprimi ishte një moment historik, McCowan e bëri të qartë se kërkimi është vetëm në fillimet e tij. Studiuesit do të duhet të përsërisin të dhënat me grupe të shumta unike për të marrë një pamje më të qartë të komunikimit. Ndërsa vazhdojnë kërkimin e tyre, ekipi planifikon të ndryshojë thirrjet që transmetojnë. McCowan shpjegoi:

Ne jemi ende në një fazë shumë të hershme. Një sfidë e madhe për ne është klasifikimi i atyre sinjaleve dhe përcaktimi i kontekstit të tyre, kështu që ne mund të konstatojmë kuptimin. Mendoj se AI do të na ndihmojë ta bëjmë këtë.

Algoritmet e AI regjistrojnë dhe analizojnë tingujt që bëjnë balenat pasi janë trajnuar mbi të dhënat nga thirrjet e balenave dhe gjuhën e njeriut. Duke përdorur këtë njohuri, AI mund të kërkojë modele dhe struktura gjuhësore. Bashkautori Dr. Laurance Doyle, i Institutit SETI, i tha UC Davis:

Për shkak të kufizimeve aktuale në teknologji, një supozim i rëndësishëm i kërkimit të inteligjencës jashtëtokësore është se jashtëtokësorët do të jenë të interesuar të krijojnë kontakte dhe kështu të synojnë marrësit njerëzorë. Ky supozim i rëndësishëm sigurisht që mbështetet nga sjellja e balenave.

Më pas na duhen vetëm disa alienë që janë të gatshëm të na kontaktojnë…