Health & Beauty

Mos konsumoni kurrë ushqime të hapura në punë, ambientet e zyrës nuk janë aq të pastra sa ju mendoni!

Shkencëtarët britanikë gjetën insekte që zakonisht përhapen përmes jashtëqitjes, në koshat e plehrave, dorezat e dyerve të frigoriferit, aparatet e kafesë dhe butonat e mikrovalës. Studiuesi kryesor, Dr Adam Roberts, një mikrobiolog nga Shkolla e Mjekësisë Tropikale në Liverpool (LSTM), tha se rezultatet sugjerojnë se njerëzit “nuk i lajnë duart tërësisht, ose fare, pasi shkojnë në tualet”. Ai tha:

Efekti i mundshëm i kësaj është se, nëse një individ që është më i ndjeshëm ndaj infeksionit, pastaj prek të njëjtat sipërfaqe, ai mund të jetë në rrezik të sëmuret.

Tamponët e marra nga zonat e përbashkëta të kuzhinës në hapësirat e zyrave dhe zonat e punëtorëve të ndërtimit gjetën disa lloje të ndryshme bakteresh të pranishme në sendet e përditshme, duke përfshirë Escherichia coli (E.coli). E.coli është një bakter i zakonshëm që mund të çojë në një sërë sëmundjesh gastro-intestinale si diarreja dhe infeksionet e traktit urinar (UTI).

Klebsiella, një mikrob i cili gjithashtu mund të shkaktojë pneumoni dhe të përhapet përmes feçeve, ishte i pranishëm pothuajse në të 11 artikujt e kuzhinës. Mikrobiologët raportuan gjithashtu se çdo artikull ishte i mbushur me kërpudha, me dorezat e dyerve të frigoriferit që ishin ndër më të prekurit. Dr Adam shtoi:

Mënyra e thjeshtë për t’u përpjekur për të minimizuar këtë rrezik është të praktikoni sa më shumë që të jetë e mundur higjienën e mirë të duarve.

Thara Raj, drejtor i shëndetit publik për Warrington, i cili autorizoi studimin, tha:

Dorezat e dyerve të frigoriferit, aparatet e kafesë dhe kazanët dukeshin se ishin vendet ku kishte më shumë baktere, të cilat të gjitha janë sende që ne me siguri do t’i prekim disa herë. Gjëja kryesore që duhet mbajtur mend është se këto baktere janë plotësisht të padukshme për syrin e lirë, kështu që, ndërsa këto sende mund të duken të pastra, ato në fakt mund të jenë shtëpia e shumë mikrobeve të ndryshme.

Studimi ishte pjesë e një fushate më të gjerë, Simple Things, për të inkurajuar njerëzit që të ndihmojnë në reduktimin e përhapjes së sëmundjeve të tilla si gripi, norovirusi dhe ftohja e zakonshme. Vjen pasi rastet e norovirusit janë në nivelet më të larta në më shumë se një dekadë.

Numri i përgjithshëm i raporteve laboratorike të norovirusit gjatë javëve të gjashtë dhe të shtatë ishte 784, me mesataren e sezonit 387, treguan të dhënat e Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar. Norovirusi mund të përhapet shumë lehtë dhe ju mund ta kapni atë nga kontakti i ngushtë me disa që kanë virusin. Prekja e gojës pasi prekni sipërfaqet ose objektet që kanë virusin mbi to, mund të çojë gjithashtu në marrjen e tij.