Bota

NASA ngre komitetin për të studiuar UFO-t, në 2023 priten përfundimet!

Agjencia Amerikane e Hapësirës (NASA) ka njoftuar se ka krijuar një komitet prej 16 anëtarësh për të studiuar “Fenomenet Ajrore të Paidentifikuara (UAP), me emrin e ri “Objektet e Paidentifikuara Fluturuese (UFO)”, me fjalë të tjera, jashtëtokësorë të mundshëm që mund të ata vizitojnë planetin tonë.

Komisioni, i cili përfshin shkencëtarë të njohur të specialiteteve të ndryshme si stronomë, fizikanë-astrofizikanë, oqeanografë, specialistë IT, etj., i kryesuar nga astrofizikani David Spergel, president i fondacionit jofitimprurës Simons, do të nisë punën të hënën më 24 tetor. Qëllimi i komitetit, i cili përfshin edhe ish-astronautin amerikan Scott Kelly, është të hetojë objekte ose ngjarje në qiell që nuk mund të identifikohen as me avionë dhe as me fenomene natyrore. Komiteti do të shqyrtojë vetëm informacione dhe raporte të paklasifikuara, kështu që nuk do të ketë akses në të dhënat e ndjeshme ushtarake.

“Eksplorimi i të panjohurës në hapësirë ??dhe atmosferës është në qendër të asaj që jemi në NASA. Të kuptuarit e të dhënave që kemi për fenomenet ajrore të paidentifikuara është thelbësore për të na ndihmuar të nxjerrim përfundime shkencore rreth asaj që po ndodh në qiellin tonë. Të dhënat janë gjuha e shkencëtarëve dhe e bëjnë të pashpjegueshmen të shpjegueshme”, tha zëvendësshefi i shkencës i agjencisë hapësinore, Thomas Zerbuchen.

Ndërkohë, NASA u zotua se gjetjet e panelit do të publikohen “në përputhje me parimet e NASA-s për transparencën, ndershmërinë dhe integritetin shkencor”. Horizonti kohor i komisionit do të jetë rreth mesit të vitit 2023, kur duhet të priten gjetjet e tij.

Në vitin 2021, Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare të SHBA-së lëshoi ??një raport ku thuhej se nuk kishte asnjë shpjegim të kënaqshëm për 143 nga 144 UAP-të e raportuara që nga viti 2004. Zbulimi i mijëra ekzoplaneteve, raportet e vazhdueshme rreth Tokës për shikimet e objekteve ose fenomeneve të pashpjegueshme në qiell dhe publikimi i videove të lidhura për herë të parë nga Pentagoni amerikan kanë rindezur debatin dhe interesin për çështjen UFO/UAP.