Health & Beauty Lifestyle

Netë të gjata pa gjumë? Ja përse ju ndodh ky fenomen…

Ka netë kur thjesht nuk na zë gjumi dhe në vend që të relaksohemi rrotullohemi në shtrat me një pyetje në kokën tonë: Pse nuk mund të fle? Zakonisht fajësojmë shumë mendimet që janë në mendjen tonë dhe të cilat pengojnë edhe orët e natës dhe sigurisht që ata kanë një pjesë të drejtë të përgjegjësisë. Por ka arsye të tjera pse ne mund t’i mbajmë sytë hapur.

Hormoni i stresit po ju mban zgjuar

Kur kortizoli, hormoni i stresit rritet, ne ndihemi nervozë dhe të lodhur. Dhe nata bëhet e gjatë dhe mendja jonë mbetet zgjuar, sepse natyrshëm jemi të shtyrë të kërkojmë zgjidhje për problemet tona.

Zgjidhja?

Duket si një lojë fjalësh, por e vërteta është se nëse gjatë netëve pa gjumë argëtimi juaj kërkon një zgjidhje për atë mendim që ju kap. Nëse doni të bini në gjumë, përqendrohuni në frymëmarrjen tuaj, duke pasur kujdes që të vizualizoni barkun tuaj duke u fryrë dhe zbrazur dhe përpiquni të heshtni çdo mendim që ju vjen në mendje.

Pagjumësi nga ankthi të nesërmen

Sa herë nuk keni mundur të flini për shkak të ankthit për diçka që do të ndodhë të nesërmen? Ankthi është një emocion shumë aktivizues që ju mban zgjuar dhe nuk ju lejon të humbni kontrollin. Nëse doni ta lini të shkojë provoni të përdorni imagjinatën tuaj. Imagjinoni një situatë ose histori që ju shqetëson në të cilën ju vizualizoni njerëzit, peizazhet dhe atë që po ndodh moment pas momenti, ju ndihmon të bini në gjumë dhe përmirëson humorin tuaj kur zgjoheni.

Pagjumësia e “natës së parë”

Quhet efekti i parë i natës dhe është ajo pagjumësia që na vjen kur flemë për herë të parë në një mjedis të ri. Në praktikë, hemisfera e majtë cerebrale na mban zgjuar për të përballuar çdo rrezik të mundshëm të mjedisit të ri. E njëjta dinamikë mund të ndodhë edhe në shtëpi, jo për shkak të mjedisit, por për shkak të një situate të re me të cilën ne e perceptojmë si plot rreziqe dhe që na mban zgjuar për të mos ardhur të papërgatitur.

Zgjidhja?

Provoni të ndizni dritat dhe të studioni në mënyrë racionale mjedisin e ri dhe çdo të panjohur. Pasi t’i keni ekzaminuar, fikni dritën dhe mos mendoni më për to.