Bota Tech

Një objekt misterioz kalon rreth Hënës, ja çfarë ka zbuluar NASA!

Një anije kozmike e NASA-s ka bërë disa fotografi të një objekti me formë të çuditshme që kalon rreth Hënës. NASA ka zbuluar se këto imazhe janë kapur nga Orbiteri i saj i Zbulimit Hënor (LRO) midis datave 5 dhe 6 mars 2024. LRO ka qarkulluar dhe studiuar Hënën për 15 vjet dhe ekipi i operacioneve LRO në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore Goddard të NASA-s në Greenbelt, Maryland përdori ‘kamerën me kënd të ngushtë’ për të kapur imazhe të një objekti të çuditshëm i cili kaloi përtej Hënës së fundit.

Imazhet tregojnë se objekti ngjason me një dërrasë sërfi ose një objekt në formë ‘frisbie’ që fluturon përtej sipërfaqes së Hënës dhe nuk u desh shumë kohë që njerëzit të vërshonin në mediat sociale për të dhënë mendimin e tyer mbi objektin.

NASA sqaroi se objekti është në fakt orbiteri hënor Danuri i Institutit të Kërkimeve Ajrore të Koresë, anija e parë kozmike e Republikës së Koresë në Hënë dhe ka qenë në orbitë hënore që nga dhjetori i vitit 2022. Anija kozmike udhëtoi përtej LRO-së së NASA-s në ‘orbitë pothuajse paralele’ dhe tre prej orbitave të LRO ‘ndodhi të ishin mjaft afër asaj të Danurit për të kapur fotografi’, shpjegon faqja e internetit e NASA-s.

Megjithatë, shton se ekipi i operacioneve të LRO-së në terren në Maryland tregoi ‘kohë të shkëlqyer në drejtimin e LROC [lloji i kamerës] në vendin e duhur në kohën e duhur’ pasi dy anijet kozmike po udhëtonin me ‘shpejtësi të shpejta relative’ rreth ‘7200 milje ose 11500 kilometra në orë’.

NASA shton:

Megjithëse koha e ekspozimit të kamerës LRO ishte shumë e shkurtër, vetëm 0,338 milisekonda, Danuri ende duket 10 herë në madhësinë e tij në drejtimin e kundërt të udhëtimit për shkak të shpejtësive relativisht të larta të udhëtimit midis dy anijeve kozmike.

NASA shton se ishte ‘orientuar’ për të kapur Danurin ‘nga tre milje ose pesë kilometra mbi të’.

Imazhi u rrotullua 90 gradë në mënyrë që sipërfaqja të dukej si diçka që një person do të shihte duke parë nga dritarja.