Auto & Moto Tech

Një sistem revolucionar frenimi për makinat, risia nga kompania gjermane!

Kompania gjermane ZF prezantoi një sistem krejtësisht të ri frenimi. Është një sistem frenimi për të cilin thonë se është “thjesht elektrik-mekanik” dhe se forca e nevojshme gjenerohet në secilën rrotë me ndihmën e një motori elektrik. Siç thonë ata, kjo është pikërisht arsyeja pse nuk ka sistem hidraulik ose lëng frenash.

“Sistemi ynë i kontrolluar plotësisht elektronikisht është një shtesë e rëndësishme në portofolin e sistemeve të shasive në rrjet. Me një sistem si ky, ne po hapim rrugën për një epokë të re të kontrollit të automjeteve”,-tha Holger Klein, kreu i ZF Group. Në këtë sistem frenimi “të thatë”, nuk është i nevojshëm lëngu i frenave dhe sinjalet e frenimit nga pedali te motori elektrik gjithashtu udhëtojnë në mënyrë elektronike, prandaj është edhe termi “frenim elektronik i thatë”.

Ky lloj sistemi mundëson ndalim më të shpejtë të makinës, si dhe mirëmbajtje më të lirë dhe me makinat elektrike është e mundur të arrihet deri në 17% distanca më e madhe falë energjisë së kursyer në këtë mënyrë. Kompania, megjithatë, ende nuk ka thënë saktësisht se kur ky sistem do të arrijë zyrtarisht në treg.