Bota

OBSH jep alarmin, po rriten sëmundjet e transmetuara seksualisht!

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka dhënë alarmin se sëmundjet seksualisht të transmetuesheme po rriten ndjeshëm. Më shumë se 1 milion njerëz çdo ditë infektohen me sifiliz, gonorrea, klamidia dhe trikomoniaza. Raporti vë në dukje një rritje të sifilizit tek të rriturit por edhe sifilizit kongjenital gjatë pandemisë. Në një kohë kur ekspertët kishin si objektiv reduktimin me dhjetëfish të rasteve të sifilizit, ajo çfarë u pa ishte rritje me afro 1 milion e infektimeve, duke i çuar rastet totale të sifilizit në 8 milion në gjithë botën.

I njëjti raport bën me dije se Infeksionet e reja me HIV u reduktuan nga 1.5 milion në 2020 në 1.3 milion në 2022. Pesë grupe kryesore të popullsisë, burra që bëjnë seks me burra, njerëz që injektojnë drogë, punonjës seksi, individë transgjinorë dhe individë në burgje dhe mjedise të tjera të mbyllura, ende përjetojnë norma dukshëm më të larta të prevalencës së HIV-it sesa popullata e përgjithshme.

Vlerësohet se rreth 55% e infeksioneve të reja HIV ndodhin midis këtyre popullatave dhe partnerëve të tyre. Sa i takon hepatiteve në 2022 u regjistruan rreth 1.2 milion raste të reja të hepatitit B dhe afro 1 milion raste të reja të hepatitit C. Ekspertët botëror bëjnë me dije se HIV, epidemitë e hepatitit viral dhe infeksionet seksualisht të transmetueshme vazhdojnë të përbëjnë sfida të rëndësishme të shëndetit publik, duke shkaktuar 2.5 milionë vdekje çdo vit.

Një medikament që ndalon infektimin e trupit me HIV ka rezultuar të jetë një trajtim parandalues shumë efektiv. Ky përfundim ka ardhur pas një studimi të fundit, me mbi 24.000 njerëz që e kanë marrë atë në të gjithë Anglinë. Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA), e cila udhëhoqi Gjykimin e Ndikimit PrEP me Fondacionin NHS të Spitalit Chelsea dhe Westminster, tha se ishte studimi më i madh ndonjëherë në botën reale të llojit të tij. Ai u krye në 157 klinika në të gjithë Anglinë midis tetorit 2017 dhe korrikut 2020.