Health & Beauty

Për të apasionuarit pas ‘piercing’, shmangni këto 5 gabime për të ruajtur shëndetin tuaj!

Të bësh një piercing është në thelb një plagë e hapur. Ashtu si me çdo plagë të hapur, duhet të merren masa paraprake për të minimizuar rrezikun e infeksioneve. Davida nga Boy’s Don’t Cry në Londër dhe Matthew Harris, bashkëpronar i Metal Morphosis, gjithashtu në Londër, diskutojnë disa nga ‘jo’-të më të mëdha kur bëhet fjalë për piercing-et e reja.

1. Pastrimi i tij

Mospastrimi i piercing-ut tuaj të ri është një mënyrë e sigurt për të marrë një infeksion, paralajmërojnë ekspertët. Duke folur për Sun Health Davida këshillon:

 Së pari duhet të përdorni ujë të ngrohtë dhe sapun antibakterial. Hapi tjetër është përdorimi i një solucioni të kripur dhe larja e piercing-ut të ri dy herë në ditë.

Duart dhe gishtat gjithashtu duhet të jenë të pastra përpara se të prekni piercing-in tuaj të ri për të shmangur ndonjë infeksion të keq, thotë Davida.

2. Përdredhni një piercing të ri

Kur një piercing është krejt i ri, shumë do të jenë të prirur ndaj kthesave të çuditshme aty-këtu – duke menduar se do të ndihmojë, por ekspertët paralajmërojnë fuqishëm kundër kësaj. Matthew tha për Daily Mirror:

Ky është një gabim. Nuk duhet të përdredhesh. Një nga arsyet kryesore për të mos e përdredhur çdo ditë është sepse normalisht po e rrotulloni me gishta.

Ai shtoi se për shkak se duart përmbajnë mikrobe dhe baktere, kur përdredhni bizhuteritë tuaja, rreziku i infeksionit është i lartë. Në vend të kësaj ju duhet të përdorni një syth pambuku për pastrim dhe jo duart tuaja, shton ai.

3. Ndërrimi me një unazë shumë shpejt

Adhuruesit e vathëve me rrathë mund të jenë të prirur t’i veshin ato në ditët e para ndërsa piercing është ende duke u shëruar, por kjo mund të rrisë rrezikun e infeksionit, thanë ekspertët. Kjo për shkak se kjo lloj bizhuterie nuk është e përshtatshme për indet e trupit që janë ende duke u shëruar. Rreziku qëndron në formën e tyre, e cila mund të përkeqësojë shpimin kur lëviz unaza. Davida këshillon të prisni të paktën gjashtë javë përpara se të prezantoni bizhuteri në piercing tuaj të ri.

4. Përdorimi i një arme shpuese

Një armë mund të jetë një mënyrë e zakonshme për të bërë një piercing, por ato janë gjithashtu të mbuluara me polemika midis botës së piercing. Rreziqet përfshijnë thyerjen e kërcit ose traumën me forcë të mprehtë, thanë ekspertët. Shoqata e Piercerëve Profesionistë paralajmëron se “mund të rezultojë në dhimbje dhe ënjtje të konsiderueshme për klientin”, duke përfshirë “vragët” dhe “kondritin e veshit, një shpërfytyrim i rëndë i indeve”.

5. Vënia  e bizhuterive ‘fashion’

Bizhuteritë në modë duhet të shihen me kujdes pasi disa metale mund të rrisin rrezikun e infektimit, paralajmëruan ekspertët. Nikeli është një nga shkaqet më të zakonshme të dermatitit të kontaktit alergjik, me Danimarkën që madje ndalon shitjen e objekteve që çlirojnë nikelin në lëkurë, por ari gjithashtu mund të ketë një rrezik. Titani është lloji i preferuar për shpimet e reja pasi nuk përmban nikel dhe është i lehtë.