Health & Beauty

Personat me diabet duhet të shmangin vrapimin?! Ky mit sapo u ‘rrëzua’…

Një mit thotë se pacientët me diabet duhet të shmangin vrapimin, një ide e gabuar që ka vazhduar për disa kohë. Individët diabetikë ashtu edhe ata jo-diabetikë mund të përfitojnë nga vrapimi i rregullt për të ruajtur gjendjen e përgjithshme fizike, për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak dhe për të përmirësuar shëndetin fizik. Sipas ekspertëve këshillohet që të shmangni aktivitetet me ndikim të sforcuar.

Këto aktivitete përfshijnë ecjen në distanca të gjata, vrapimin, kërcimin si dhe stërvitjen në temperatura ekstreme ose kur përjetoni një dëmtim të këmbës, plagë të hapur ose ulçerë. Konsultohuni me një profesionist mjekësor përpara se të filloni ndonjë rutinë ushtrimesh. Monitoroni rregullisht nivelet e sheqerit në gjak, si para dhe pas ushtrimeve. Kjo praktikë i ndihmon individët të kuptojnë se si aktiviteti fizik ndikon në nivelin e sheqerit në gjak. Qëndrimi i hidratuar në mënyrë adekuate gjatë vrapimit është thelbësor.

Dehidratimi mund të çojë në luhatje të niveleve të sheqerit dhe të dëmtojë trupin. Për ata që përdorin insulinë ose medikamente të tjera, mbajini gjithmonë me vete gjatë stërvitjes. Për më tepër, të kesh në dorë tabletat e glukozës dhe një matës të glukozës në gjak mund të jenë vendimtare për emergjencat. Mbani një orar të qëndrueshëm për marrjen e ushqimit. Pacientët me diabet duhet të sigurojnë se hanë në intervale specifike për të menaxhuar gjendjen e tyre në mënyrë efektive.

Studiuesit po raportojnë se njerëzit me diabet të tipit 2 mund të korrin më shumë përfitime nga aktiviteti fizik pasdite. Në një studim të ri, u raportua se pjesëmarrësit që ushtronin aktivitet fizik më vonë gjatë ditës, arritën rezultate më të mira sa i përket niveleve të glukozës në gjak. Ata thanë se nuk janë ende të sigurt pse stërvitja pasdite mund të jetë më e dobishme, por mund të jetë për shkak të modeleve më të mira të gjumit dhe shprehive më të shëndetshme të të ngrënit.