Bota Film & Tv

Pikëpamje kontradiktore ndaj konfliktit izraelito-palestinez, Hollywood i përçarë!

Pas sulmeve terroriste të Hamasit në Izrael, tensionet po rriten në Hollywood, teksa ata që janë pjesë e industrisë “luftojnë” për qëndrimin e tyre ndaj konfliktit. Ndarja po bëhet gjithnjë e më e dukshme, me disa që shprehin zemërimin për mungesën e solidaritetit dhe retorikës armiqësore që rrethon Izraelin, teksa të tjerë rreshtohen me kauzën palestineze. Një incident që ilustron këtë përçarje ndodhi në agjencinë e talenteve William Morris Agency, ku Steve Leder u ftua për të shprehur ngushëllim për punonjësit pas sulmeve. Megjithatë, disa punonjës shprehën ankesa për vizitën, duke bërë që më pas të merrte një ftesë CEO i Anti-Defamation League, Jonathan Greenblatt.

Greenblatt nuk u përmbajt në kritikat e tij ndaj Shoqatës së Shkrimtarëve të Amerikës për heshtjen e tyre ndaj sulmeve të Hamasit.

Ka shumë hapësirë për kritika ndaj Izraelit ose shqetësime për luftën në Gaza, por kjo nuk u jep njerëzve të famshëm një licencë të hapur për të bërë akuza të padrejta ose për të festuar veprimet e terroristëve të Hamasit.

Ndërkohë, agjencia rivale CAA u përball me krizën e saj kur agjentja kryesore Maha Dakhil ndezi polemika me postimet e saj në Instagram. Dakhil u lirua nga detyrat e saj si shefe e departamentit të filmave, megjithëse ajo ruajti pozicionin e saj si agjente. Veçanërisht, Tom Cruise e mbështeti publikisht duke u takuar me të në zyrën e AAC-së. Megjithatë, ky veprim bie në kundërshtim me disa agjentë që besonin se Dakhil duhej të ishte shkarkuar. Përveç kësaj, CAA ndërpreu lidhjet me një anëtar të stafit dhe dy klientë për shkak të postimeve nxitëse anti-izraelite në mediat sociale.

Këto incidente pasqyrojnë një prirje më të gjerë në Hollywood, ku pushkatimet, të drejtuarit me gisht dhe ndjenjat e tradhtisë po bëhen shumë të zakonshme teksa emocionet janë të larta për konfliktin në Lindjen e Mesme. Fronti tipik i bashkuar i industrisë për çështjet politike po plasaritet kur bëhet fjalë për Izraelin. Disa individë janë të frustruar nga mungesa e dënimit për Hamasin dhe situatën e vazhdueshme të pengjeve, ndërsa të tjerë ndjejnë një lidhje farefisnore me kauzën palestineze dhe e shohin Izraelin si agresor.

Pavarësisht opinioneve të polarizuara, ka nga ata që janë mjaftuar me akuzat e padrejta dhe retorikën e njëanshme. Për shembull, aktorja Melissa Barrera u hoq nga filmi i ardhshëm “Scream” nga Spyglass për shkak të postimeve të saj në mediat sociale duke iu referuar Izraelit si një tokë “e kolonizuar”.

Ndërsa Hollywood përballet me këto pikëpamje kontradiktore, mbetet për t’u parë se si industria do të lundrojë qëndrimin e saj ndaj konfliktit izraelito-palestinez. Krisjet në unitet po bëhen më të dukshme dhe të famshëm dhe përfaqësues të industrisë po u kërkohet të tregojnë kujdes kur diskutojnë këtë çështje.