Health & Beauty

Po ju paralajmërojmë, mos i përdorni më qirinjtë aromatikë në shtëpitë tuaja!

Ne të gjithëve na pëlqen që shtëpia jonë të ketë erë të këndshme. Por ekspertët kanë paralajmëruar se mënyra se si e arrini atë aromë të veçantë, mund të rrezikojë shëndetin tuaj. Dr Svetlana Stevanovic, një profesore në Universitetin Deakin në Melburn, Australi, tha se qiriri juaj i preferuar mund të strehojë një numër të madh të kimikateve potencialisht toksike.

Ajo shpjegoi se qirinjtë, shkrirja e dyllit ose ndonjë aromë që lëshohet shoqërohet me emetimin e përbërjeve organike të paqëndrueshme dhe gjithashtu grimcave të vogla që qëndrojnë në ajër. Ekspertja tha për 7News:

Kur djegim qirinjtë, gjatë procesit të djegies ne kemi shumë grimca të vogla që lëshohen dhe shumë prej tyre shkojnë drejtpërdrejt në mushkëritë tona. Është vërtetuar mirë se kjo po shkakton një sërë efektesh të ndryshme negative shëndetësore.

Prof Stevanovic shpjegoi se djegia e qirinjve mund t’ju lërë me disa probleme, duke përfshirë dhimbje koke dhe reaksione alergjike. Profesoresha shtoi se nëse keni astmë ose probleme të tjera të frymëmarrjes, atëherë djegia e qirinjve mund t’i përkeqësojë simptomat tuaja. Ajo shpjegon:

Sapo lëshojmë diçka në ajër, ajo vazhdon të ndryshojë, kështu që nuk do të jetë njësoj si kur e djegim do të oksidohet, do të ndryshojë dhe më pas bëhet edhe më toksike për ne.

Svetlana tha se njerëzit që përdorin aroma në shtëpi duhet të jenë të kujdesshëm ndaj rreziqeve, pasi rreth një e treta e popullsisë është e ndjeshme ndaj këtyre përbërjeve ‘të paqëndrueshme’ të aromave. Sipas Stevanoviç, ndotja brenda shtëpisë është më e lartë se ajo jashtë. Kjo është për shkak se jashtë, ka erë dhe një masë më të madhe ajri.

Kur përdorim qirinj në shtëpi, ajo tha se ‘në thelb po hedhim ndotës të rinj në ajër’. Dhe mund të mendoni se nuk jeni gati nëse përdorni të ashtuquajturit qirinj ‘natyrorë ose organikë’ kur bëhet fjalë për toksicitetin, por Prof Stevanoviç tha se nuk është kështu. Ajo shtoi se prodhuesit nuk janë të detyruar të zbulojnë të gjitha komponimet e përdorura në produktet e tyre. Ekspertja pohoi:

Natyrore nuk do të thotë që nëse e thithim gjatë gjithë kohës është mirë për ne, kështu që duhet të bëjmë gjithçka me moderim.

Por nëse ende dëshironi të përdorni qirinjtë tuaj, hapësirat e brendshme duhet të mbahen të ajrosura mirë, kështu që hapja e dritareve dhe mbajtja e bimëve në shtëpi do të ndihmonte.