Bota

Protesta në Iran/ 100 të burgosur përballen me dënimin me vdekje !

Një raport i publikuar nga grupi i të drejtave të martën identifikoi 100 individë, dënimet ose paditë e të cilëve janë shpallur nga zyrtarët ose janë raportuar nga familjet ose gazetarët e tyre.

 “Të gjithë të pandehurve iu është privuar e drejta për të pasur akses te avokati i tyre, procesi i rregullt dhe gjykimet e drejta”, tha raporti.

“Në rastet kur ata kanë arritur të kontaktojnë, ose detajet e rasteve të tyre janë raportuar nga shokët e qelisë dhe mbrojtësit e të drejtave të njeriut, të gjithë i janë nënshtruar torturave fizike dhe mendore për të detyruar rrëfimet e rreme vetë-inkriminuese”, shton raporti.

Një nga ata që është në rrezik të menjëhershëm të ekzekutimit është Mohammad Ghobadlou, 22 vjeç, të cilit Gjykata e Lartë iu la në fuqi dënimin me vdekje. Ai u dënua për armiqësi kundër Zotit. Nëna e tij ka thënë se ai vuan nga çrregullimi bipolar dhe se ai u dënua me vdekje me ngut në seancën e parë të gjyqit të tij pa qenë të pranishëm avokatët e tij të zgjedhur.
Amnesty International ka thënë se është e shqetësuar se ai i është nënshtruar torturës ose keqtrajtimit në paraburgim, duke cituar një raport mjeko-ligjor që tregon për lëndime.

Pesë gratë që përballen me akuzat për dënimin me vdekje përfshijnë një mësuese e gjuhës kurde dhe mbrojtëse e të drejtave të njeriut.

Mbretëria e Bashkuar tha të martën se po kërkonte urgjentisht informacion nga autoritetet iraniane në lidhje me raportet se Garda Revolucionare kishte arrestuar shtatë shtetas të dyfishtë britaniko-iranianë për përfshirjen e tyre të dyshuar në protesta.

“Ne kemi thënë gjithmonë se nuk do të pranojmë kurrë që shtetasit tanë të përdoren për leva diplomatike,” tha një zëdhënës i Downing Street.

Irani kërkon që gratë të respektojnë kodin e veshjes kur përfaqësojnë zyrtarisht vendin jashtë vendit.