Lifestyle Love & Sex

Pse disa çifte zgjedhin të pajtohen me ish-partnerin pas ndarjes?!

Një përqindje e vogël e çifteve vendosin t’i japin dashurisë së tyre një shanc tjetër pas ndarjes. Dhe ndërsa përgjigja përse është e mbuluar me mister, ne kemi statistika që mund t’ju habisin. Bashkohuni me ne në një udhëtim për të eksploruar arsyet emocionale dhe mbresëlënëse përse disa çifte zgjedhin të pajtohen pas një ndarjeje, pavarësisht nga shanset e tyre të ulëta për sukses.

Një hulumtim i vogël ka zbuluar disa statistika magjepsëse që hedhin dritë mbi atë që mund të ndodhë pasi një çift ndahet. Ndërsa mund të duket e pamundur, një përqindje e vogël e çifteve, afërsisht 10-15%, përfundojnë duke rindezur marrëdhënien e tyre dhe duke u ribashkuar. Çuditërisht, përqindja e çifteve të divorcuar që në fakt rimartohen me njëri-tjetrin është zhgënjyesisht e ulët, duke u ulur në vetëm 6%.

Ndonjëherë, komunikimi është çelësi

Është një fakt magjepsës që, megjithëse vetëm një përqindje e vogël e çifteve të divorcuar rimartohen me njëri-tjetrin (rreth 6%), shumica e tyre (70%) në fakt zgjedhin të qëndrojnë së bashku. Kjo statistikë është mjaft mbresëlënëse, duke marrë parasysh sfidat që vijnë me pajtimin pas një divorci.

Sipas Jamie Kurtz, një avokat i ligjit familjar, këto çifte zakonisht i njohin gabimet e së kaluarës dhe janë të gatshëm t’i zgjidhin ato së bashku. Është e rëndësishme që ata të zgjidhin çështjet që i dhanë fund martesës së tyre herën e parë, përndryshe ata mund ta gjejnë veten të mbërthyer në një cikël ribashkimi dhe ndarjeje, duke mos ecur kurrë përpara.

Arsyet janë të ndryshme nga çifti në çift

Hulumtimet kanë identifikuar gjithashtu stresin financiar, mungesën e komunikimit, tradhtinë ose pabesinë, mungesën e intimitetit dhe neglizhencën (ose të partnerit ose të fëmijëve të përbashkët) si disa nga arsyet më të zakonshme për divorc. Duke pasur parasysh rëndësinë e këtyre çështjeve, dikush mund të pyesë veten pse një çift do të dëshironte t’i jepte një zgjidhje tjetër. Përgjigja është komplekse dhe mund të varet nga rrethanat specifike të ndarjes.

Hulumtimet kanë identifikuar gjithashtu stresin financiar, mungesën e komunikimit, tradhtinë ose pabesinë, mungesën e intimitetit dhe neglizhencën (ose të partnerit ose të fëmijëve të përbashkët) si disa nga arsyet më të zakonshme për divorc. Duke pasur parasysh rëndësinë e këtyre çështjeve, dikush mund të pyesë veten pse një çift do të dëshironte t’i jepte një zgjidhje tjetër. Përgjigja është komplekse dhe mund të varet nga rrethanat specifike të ndarjes.

 

Kur largohet inati, çiftet kujtojnë të gjitha ndjenjat që kishin për njëri-tjetrin

Kur çiftet kanë fëmijë së bashku, ata shpesh përpiqen t’i bëjnë gjërat të funksionojnë. Edhe kur janë të ndarë, ata kanë një përgjegjësi të përbashkët për t’u kujdesur për fëmijët e tyre, gjë që mund t’i mbajë ata në kontakt. Një pjesë tjetër e hulumtimit sugjeron se çështje si edukimi, sjellja, shëndeti dhe financat mund t’i mbajnë prindërit të lidhur, duke rindezur potencialisht ndjenjat e vjetra ose duke i penguar ata të largohen.

Beqaria mund të jetë sfiduese dhe e parealizueshme për shumë individë, veçanërisht për ata që kanë përjetuar shoqërimin dhe afërsinë e një lidhjeje romantike. Nuk është e pazakontë që njerëzit të kuptojnë se të qenit vetëm nuk është ajo që duan, dhe ata dëshirojnë lidhjen emocionale dhe mbështetjen që vjen me të qenit në një partneritet të përkushtuar.