Bota

Qeveria braziliane: Shpyllëzimi i Amazonës është ulur me 33% në vitin 2023!

Shpyllëzimi në Amazonën e Brazilit ra me 33.6% në gjashtë muajt e parë të mandatit të Presidentit Luiz Inácio Lula da Silva krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2022, thotë qeveria.

Ai sugjeron që pylli tropikal u tkurr me 2,649 km katrorë këtë janar-qershor, nga 3,988 km katrorë në ata gjashtë muaj të vitit të kaluar nën Presidentin Bolsonaro.

Të dhënat satelitore të lëshuara të qeverisë nuk janë verifikuar në mënyrë të pavarur.

Lula është zotuar t’i japë fund shpyllëzimit ose pastrimit të pyjeve deri në vitin 2030. Por ai përballet me një sfidë të madhe për të arritur këtë objektiv, pasi zona e pyjeve tropikale që ende raportohet të jetë e humbur nën sundimin e tij është më shumë se tre herë më e madhe se qyteti i Nju Jorkut.
Vitet e fundit kanë parë një rritje alarmante të shpyllëzimit. Pylli tropikal i Amazonës është një arsye vendimtare në luftën globale kundër ndryshimeve klimatike.

Të dhënat e reja satelitore u prezantuan nga Instituti Kombëtar i Kërkimeve Hapësinore të Brazilit (Inpe) të enjten.

“Ne kemi arritur një prirje të qëndrueshme rënëse në shpyllëzimin e Amazonës,” u tha gazetarëve Ministrja e Mjedisit Marina Silva.

Inpe veçoi qershorin si muajin që pa një rënie rekord prej 41% në pastrimin e pyjeve krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Lula, i cili mori detyrën në janar, është zotuar të ndryshojë politikat e paraardhësit të tij të ekstremit të djathtë Jair Bolsonaro, i cili promovoi minierat në tokat indigjene në Amazonë.
Në fillim të këtij viti, Lula dekretoi gjashtë rezerva të reja indigjene, duke ndaluar minierat dhe duke kufizuar bujqësinë tregtare atje. Udhëheqësit indigjenë e mirëpritën masën – por theksuan se më shumë zona kishin nevojë për mbrojtje.

Dhe ndërsa shpyllëzimi u raportua se kishte rënë, zjarret ishin ndezur në statistika. Vetëm në qershor, monitorimi satelitor zbuloi 3,075 zjarre në Amazon – numri më i lartë që nga viti 2007.
Shumë prej flakëve – që lëshojnë sasi të mëdha të emetimeve të karbonit – kanë qenë të lidhura me pastrimin e zonave të shpyllëzuara më parë.

Lula, i cili më parë shërbeu si president i Brazilit në vitet 2003-2010, ka kërkuar gjithashtu që vendet më të pasura të botës të paguajnë për iniciativa të ndryshme që synojnë shpëtimin e pyjeve tropikale.
Në prill, hulumtimi nga rrjeti i monitorimit Global Forest Watch tregoi se një zonë me pyje tropikale me madhësinë e Zvicrës u humb vitin e kaluar në të gjithë botën pasi pastrimi i pemëve u rrit.

Ai tha se rreth 11 fusha futbolli pyjore humbën çdo minutë në vitin 2022, me Brazilin që dominonte shkatërrimin. Ai sugjeroi se një premtim politik për t’i dhënë fund shpyllëzimit të bërë nga liderët botërorë në Konferencën e OKB-së për Ndryshimet Klimatike në Glasgow në vitin 2021 ishte shumë jashtë rrugës.

Amazona është pylli më i madh i shiut në botë, dhe 60% e tij është në Brazil.

Për shkak të numrit të madh të pemëve që rriten atje, shpesh quhet “mushkëritë e planetit” për shkak të mënyrës se si pemët thithin dioksidin e karbonit dhe lëshojnë oksigjen.