Bota Fashion

Raporti i zhdrejtë midis markave të modës dhe ndotjes së mjedisit!

Fashion Revolution, një lëvizje e aktivizmit të modës jofitimprurëse, pohon se një shumicë dërrmuese e markave kryesore të modës po refuzojnë të zbulojnë publikisht informacionin kryesor në lidhje me zinxhirët e tyre të furnizimit. Indeksi i Transparencës së Modës, një rishikim vjetor i krijuar nga grupi në vitin 2017, rendit etiketat kryesore në nivelin e tyre të hapjes rreth praktikave të kompanive që kanë të bëjnë me të drejtat e njeriut dhe politikat mjedisore.

Transparenca është vetëm pika e fillimit dhe duket se shumë marka nuk kanë arritur as të paraqiten në garë. Ka interesa për të shfaqur premtime boshe dhe objektiva joambiciozë, të cilët nuk janë të pajisur për të na shpëtuar nga kriza klimatike, duke vazhduar tejkalimin absurd, vjedhjen e pagave dhe tharjen e planetit tonë të përbashkët.

Studimi grumbullon të dhëna të disponueshme publikisht për markat me një qarkullim vjetor prej më shumë se 400 milionë dollarë amerikanë, duke përfshirë kompanitë e modës në të gjithë modën e shpejtë, luksin, veshjet sportive, xhinset dhe aksesorët. Asnjë nga informacionet e publikuara sot nga Fashion Revolution nuk verifikohet ose auditohet nga një palë e pavarur, por raporti ekziston si një dosje pretendimesh që grupi shpreson se palët e interesuara mund t’i përdorin për të mbajnë markat në llogari.

Këtë vit, adresimi i pagave të jetesës dhe pabarazisë së punëtorëve u bë një fushë e re e fokusit për Revolucionin e Modës, i cili që nga korriku 2022 ka bërë fushatë për një rritje të pagave në zinxhirët globalë të furnizimit. Për Indeksin e vitit 2023, grupi kërkoi nga 250 marka kryesore informacione mbi pagën javore për punëtorët e nivelit fillestar, numrin e punëtorëve të paguar “pjesë” në zinxhirët e tyre të furnizimit dhe përqindja e punëtorëve që paguanin të paktën pagën minimale.

Gjetjet e tjera në raport trajtuan mangësitë e industrisë përballë krizës së vazhdueshme klimatike. Sipas Indeksit, 94% e markave kryesore të industrisë nuk zbulojnë publikisht se çfarë karburantesh përdoren për të prodhuar rrobat e tyre. Vetëm 6% pranuan se mbështeteshin te qymyri për të furnizuar të paktën disa nga zinxhirët e tyre të furnizimit, dhe vetëm 9% zbuluan hapat e ndërmarrë për të dekarbonizuar linjat e tyre të prodhimit.

Çështjet në industrinë e modës nuk bien kurrë mbi asnjë person, markë apo kompani të vetme. Kjo është arsyeja pse ne fokusohemi në përdorimin e zërit tonë për të transformuar të gjithë sistemin.