Botë e Çuditshme

Rindërtohen fytyrat e katër njerëzve të vdekur prej kohësh me ndihmën e teknologjisë!

Teknologjia më e fundit do t’i lejojë vizitorët në Muzeun e ri Skocez në Perth të shohin fytyrat e katër njerëzve të vdekur prej kohësh. Shkencëtarët nga Universiteti i Aberdeen studiuan grumbullimet e skeleteve në muze dhe duke përdorur analizën e izotopit dhe radiokarbonit dhe përdorimin e mjekësisë ligjore të rindërtimit, arritën në përfundimin se këta katër persona nuk do të dalloheshin në ditët e sotme.

Gruaja e epokës së bronzit, sipas shkencëtarëve, ishte rreth 152 centimetra e gjatë, vuante nga dhimbjet e shpinës dhe kishte një dëmtim të shëruar në kafkë. Ndër figurat e lashta që vizitorët do të mund të shohin është një Pikt nga Irlanda, i cili ishte fermer dhe vuante nga osteoartriti dhe një abace e shekullit të 16-të që çaloi për shkak të një këmbë të thyer që nuk u shërua kurrë plotësisht.

I riu i shekullit të 14-të ishte midis 18 dhe 15 vjeç kur vdiq dhe shkencëtarët besojnë se ai u vra, pasi i ishte shkaktuar një traumë e rëndë me forcë të mprehtë dhe disa brinjë të shtypura, përpara se të vendosej në një gropë të hapur me nxitim. Fytyrat e këtyre popujve të lashtë do të ekspozohen përherë në muzeun e ri nga 30 marsi.