Bota

Rusia po ndalon eksportet e naftës për të mbuluar mungesat në tregun e brendshëm!

Rusia po ndalon përkohësisht eksportet e benzinës dhe naftës në të gjitha vendet jashtë një rrethi prej katër ish-shtetesh sovjetike, në mënyrë që të stabilizojë tregun e brendshëm, tha qeveria ruse në një deklaratë.

Deklarata e qeverisë tha se ndalimi nuk zbatohet për karburantin e furnizuar sipas marrëveshjeve ndërqeveritare për anëtarët e Unionit Ekonomik Euroaziatik të udhëhequr nga Moska, i cili përfshin Bjellorusinë, Kazakistanin, Armeninë dhe Kirgistanin.

“Kufizimet e përkohshme do të ndihmojnë në ngopjen e tregut të karburanteve, i cili nga ana tjetër do të ulë çmimet për konsumatorët,” tha qeveria në një deklaratë.

Ministria e Energjisë, në një deklaratë, thekson se kufizimet do të parandalojnë eksportet e paautorizuara “gri” të karburantit motorik.

Muajt ​​e fundit, në Rusi janë vërejtur mungesa të benzinës dhe naftës. Çmimet e karburanteve me shumicë janë rritur, megjithëse çmimet me pakicë janë kufizuar në një përpjekje për të mbajtur ritmin me inflacionin zyrtar.

Mungesat kanë qenë veçanërisht të ndjeshme në disa zona jugore të Rusisë që prodhon drithëra, ku karburanti është jetik për korrjen e të korrave. Një krizë serioze mund të jetë e pakëndshme për Kremlinin pasi afrohen zgjedhjet presidenciale në mars.

Tregtarët thonë se tregu i karburanteve është goditur nga faktorë të tillë si mirëmbajtja e rafinerisë, problemet hekurudhore dhe një rubla më e dobët, e cila është një nxitje për eksportet e karburanteve.

Rusia ka ulur tashmë eksportet e saj me naftë nga deti me gati 30% në rreth 1.7 milionë tonë metrikë në 20 ditët e para të shtatorit krahasuar me të njëjtën periudhë të gushtit, sipas tregtarëve dhe të dhënave LSEG.

“Më parë, për të stabilizuar situatën në tregun e karburanteve, qeveria rriti sasitë e detyrueshme të furnizimit me benzinë ​​dhe naftë në bursën e mallrave si dhe ka monitorim të përditshëm të blerjeve të karburanteve për nevojat e prodhuesve rural me rregullim të drejtpërdrejtë të sasive,” thuhet në njoftimin e qeverisë.

Rusia eksportoi 4,817 milion ton benzinë ​​dhe gati 35 milion ton naftë vitin e kaluar.