Bota

Shuhet pionieri i televizionit amerikan Norman Lear!

Fatkeqësisht është ndarë nga jeta në moshën 101-vjeçare pionieri i televizionit amerikan dhe mbreti i sitcoms, skenaristi, regjisori dhe producenti, Norman Lear. Krijuesi, komeditë e të cilit revolucionarizuan ekranin e vogël në vitet 1970 dhe 1980, nuk u ndal gjatë karrierës së tij për të treguar jetën reale të amerikanëve.

I njohur në SHBA për komeditë e tij të suksesshme si “The Jeffersons” dhe “All in the Family”, Norman Lear konsiderohej një pionier i televizionit amerikan, duke prekur tema të ndjeshme përmes të qeshurit. Seriali i tij televiziv trajtonte racizmin, seksualitetin, pabarazitë apo edhe dallimet politike, duke u ofruar miliona familjeve amerikane një pamje më realiste të jetës familjare. Familja e të ndjerit tha në një deklaratë se:

Në fillim, për shkak të ideve të tij, ai u gjend para dyerve të mbyllura dhe mungesës së mirëkuptimit. Por ai mbeti i përkushtuar ndaj besimit se ‘çmenduria e gjendjes njerëzore’ do të bënte televizion fantastik dhe ata më në fund e dëgjuan.

I ndjeri ishte gjithashtu producenti i parë që prezantoi rregullisht një familje afrikano-amerikane në televizionin amerikan, Evanses, yjet e serialit “Good Times”, i cili u transmetua nga viti 1974 në rrjetin televiziv amerikan CBS. Ai u nderua, gjatë karrierës së tij, me gjashtë çmime Emmy.