Lifestyle

Stresi i brezit të viteve ’90, ja se çfarë tregon studimi më i ri!

Njerëzit e lindur në vitet ’90 janë më të rënduar në aspektin shëndetësor, krahasuar me çdo brez të mëparshëm. Studiuesit nga Universiteti i Sidneit zbuluan se kishte një përkeqësim të dukshëm edhe të shëndetit mendor në çdo brez që nga vitet 1950 e tutje. Studiuesit gjurmuan ndryshimet në shëndetin mendor të më shumë se 27.500 australianëve nga viti 2001 në 2020, duke vlerësuar çdo grupmoshë gjatë asaj kohe.

Shëndeti mendor i njerëzve të lindur në vitet 1990 rezultoi se nuk kishte përmirësime me kalimin e moshës, ndryshe nga brezat e vjetër. Studiuesit kanë vërejtur se mediat sociale luajnë një rol të rëndësishëm në përkeqësimin e shëndetit mendor. Nga studimet dihet se rrjetet sociale dhe koha e tepërt e shpenzuar, shkakton ankth, depresion dhe varësi te brezat e rinj, si dhe rritje të abuzimit emocional, marrëdhënieve toksike dhe seksualizimit të rinisë.

Gjatë 20 viteve të fundit, mediat sociale janë ngritur nga një errësirë ​​relative për t’u bërë një pjesë plotësisht e pranuar dhe e integruar e jetës së përditshme. Megjithatë, megjithë përhapjen e kudondodhur të mediave sociale, hulumtimi i fundit ka treguar se si ndikon në shëndetin mendor. Deri më tani, shumica e hulumtimeve që hetojnë efektet e mediave sociale në shëndetin mendor janë fokusuar në aspektet e mundshme negative.

Rikujtojmë, se Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka shpallur vetminë një kërcënim urgjent për shëndetin global, ndërsa një kirurg amerikan ka thënë se efektet e saj në vdekshmëri janë të barabarta me pirjen e 15 cigareve në ditë. OBSH krijoi një komision ndërkombëtar, të udhëhequr nga kirurgu kryesor i SHBA-ve, Dr Vivek Murthy dhe i dërguari i Rinisë së Bashkimit Afrikan, Chido Mpemba. Ngritja e komisionit vjen, pasi pandemia COVID-19 ndaloi aktivitetet ekonomike dhe sociale, rriti nivelin e vetmisë, por edhe shtoi ndërgjegjësimin për rëndësinë e problemit.