Health & Beauty

Suplementet e vitaminave që rrisin presionin e gjakut!

Ka disa ilaçe dhe suplemente që përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm, por mund të mos jenë të mira për zemrën. Presioni i lartë i gjakut ose hipertensioni është një nga gjendjet më vdekjeprurëse nga të cilat mund të vuani. Nëse presioni i lartë i gjakut nuk kontrollohet ose nuk diagnostikohet në kohë, mund të çojë në një sëmundje të zemrës si sulmi në zemër, apo edhe vdekje.

Disa suplemente vitaminash, të cilat janë jashtëzakonisht të rëndësishme për funksionimin e trupit, mund të rrisin presionin e gjakut ose duke ndikuar drejtpërdrejt në sistemin kardiovaskular ose duke ndërhyrë edhe me ilaçet për presionin e gjakut.

Suplementet e vitaminave janë lehtësisht të disponueshme në dyqane ose mund të merren nga ushqimi i përditshëm që hani. Megjithatë, sipas mjekëve, ndryshe nga medikamentet me recetë dhe ato pa recetë, suplementet nuk duhet të miratohen nga ndonjë organ rregullues i barnave si FDA për të siguruar që ato të jenë efektive dhe të sigurta. Nëse vuani nga presioni i lartë i gjakut, ka disa suplemente që duhet të shmangni, ato janë:

Vitamina E

Shoqata Amerikane e Zemrës paralajmëron kundër marrjes së suplementeve për antioksidantë si vitamina E, duke vënë në dukje se provat shkencore nuk mbështesin që këto mund të eliminojnë nevojën për të punuar për të ulur presionin e gjakut, për të ulur nivelet e kolesterolit ose për të ndaluar pirjen e duhanit. Sipas studimeve, marrja e tepërt e vitaminës E mund të shkaktojë hollimin e gjakut dhe të shkaktojë gjakderdhje fatale. Gjithashtu mund të ndërhyjë në koagulimin e gjakut, që është mbrojtja natyrale e trupit tuaj kundër gjakderdhjes së tepërt pas një dëmtimi. Gjithashtu është lidhur me një rrezik në rritje të goditjes hemorragjike.

Vitamina K

Ekspertët e shëndetit thonë se edhe pse vitamina K ndihmon në mpiksjen e gjakut dhe i mban kockat të shëndetshme, suplementi mund të ndërhyjë në mënyrën se si funksionojnë medikamentet për hollimin e gjakut, gjë që mund të rrisë rrezikun e sulmeve në zemër, apo edhe goditjeve në tru. Sipas studimeve, ata që marrin hollues gjaku duhet të mbajnë marrjen e vitaminës K në nivele të qëndrueshme, pasi çdo ndryshim i papritur në nivele mund të ndërhyjë në efektivitetin e ilaçeve.

Vitamina D

Nëse keni marrë suplemente të vitaminës D pa mbikëqyrje për një kohë të gjatë, mund të shkaktojë toksicitet në trup për ata që vuajnë nga problemet e presionit të lartë të gjakut. Sipas ekspertëve të shëndetit, toksiciteti i vitaminës D, i njohur gjithashtu si hipervitaminoza D, është një gjendje e rëndë mjekësore që mund të shkaktojë hiperkalcemi ose grumbullim anormalisht të lartë të kalciumit në gjak. Simptomat e toksicitetit të vitaminës D përfshijnë presionin e lartë të gjakut dhe aritmitë e zemrës, së bashku me simptomat gastrointestinale, dështimin e veshkave dhe ndryshimet në gjendjen mendore.