Botë e Çuditshme

“Të moshuarit japonezë duhet të vrasin veten”, profesori i Universitetit nxit zemërim!

Një profesor në Universitetin Yale ka nxitur zemërim në publik me sugjerimin që ka bërë për të moshuarit japonezë. Ai ka thënë se duhet të marrin pjesë në një “vetëvrasje masive” duke hequr zorrët për të ndihmuar vendin të përballet me popullsinë e tij që po plaket me shpejtësi.

37-vjeçari Yusuke Narita, një asistent profesor i ekonomisë në shkollën e Ivy League, ka fituar qindra mijëra ndjekës në mediat sociale teksa promovoi zgjidhjen e diskutueshme në intervista dhe botime të shumta, por ai është gjithashtu i zemëruar. Duke iu referuar praktikës së heqjes së zorrëve të përdorura nga Samurai në fund të shekullit të 19-të ai shtoi se:

Ndjehem sikur zgjidhja e vetme është mjaft e qartë. Në fund të fundit, a nuk është vetëvrasje masive e të moshuarve?

Japonia ka përqindjen më të lartë të qytetarëve të moshuar nga çdo vend në botë dhe përqindja e popullsisë mbi 65 vjeç është rritur vazhdimisht që nga vitet 1950. Muajin e kaluar, kryeministri japonez Fumio Kishida tha se vendi ishte në prag të një krize.

Në një intervistë me një program lajmesh japoneze në dhjetor 2021, Narita tha se një zgjidhje do të ishte futja e vetëvrasjes masive. Ai ka diskutuar gjithashtu eutanazinë, një debat politikisht i diskutueshëm në Japoni, duke thënë se bërja e detyrueshme e vetëvrasjes së asistuar në të ardhmen do të diskutohet. Pavarësisht kritikëve të tij, Narita ka fituar një numër të madh ndjekësish në mesin e të rinjve që mendojnë se brezat e vjetër po pengojnë përparimin e tyre ekonomik.