Lifestyle Love & Sex

Tre faktorët që kontribuojnë në një seks të shkëlqyer!

Një studim i ri i botuar në revistën Sexuality & Culture përcaktoi tre faktorët që kontribuojnë në “seksin e shkëlqyer”. Studiuesit nga Universiteti Shtetëror i Misurit zhvilluan intervista me 78 pjesëmarrës seksualisht aktivë të moshave, prejardhjeve dhe orientimeve seksuale të ndryshme për të përcaktuar se çfarë e bën një përvojë seksuale mbi mesataren. Autorja kryesore Alicia M. Walker, një profesore e asociuar e sociologjisë në MSU tha për PsyPost:

Një mik një herë më pyeti: “Çfarë është seksi i mrekullueshëm gjithsesi? Çfarë është seksi i shkëlqyer? A ka një standard për këtë?’ Kjo më çoi në një kërkim ku zbulova se nuk kishim vërtet një përgjigje. Fillova të pyes veten nëse njerëzit ndajnë një përkufizim për seksin e shkëlqyer. A është ajo që ju e konsideroni seksin e shkëlqyer edhe për dikë tjetër? Kështu që vendosa të bëj një studim dhe ta zbuloj.

Studimi zbuloi se shumica e njerëzve pajtohen se orgazma, lidhja emocionale dhe kimia kontribuojnë në “seksin e shkëlqyer”. Shumica e pjesëmarrësve thanë se orgazmat janë një element thelbësor i përvojave të tyre seksuale. Disa u përqendruan në orgazmat e tyre, ndërsa të tjerë i konsideronin orgazmat e ndërsjella një komponent kyç. Disa gra madje kërkonin orgazma të shumta për ta konsideruar seksin “të mirë”.

Megjithatë, 20 pjesëmarrës nuk e pranuan orgazmën si të nevojshme që përvoja e tyre të ishte “e shkëlqyer”. Edhe pse më e vështirë për t’u përcaktuar, një lidhje emocionale ishte faktori i dytë më i rëndësishëm për seksin e jashtëzakonshëm. Shumë pjesëmarrës ishin të sigurt për të sqaruar se një lidhje emocionale mund të ekzistojë pa dashuri romantike, por tetë pjesëmarrës në mënyrë specifike barazuan një komponent emocional me dashurinë.

Përkundrazi, 16 pjesëmarrës nuk kërkonin një lidhje emocionale për seks të shkëlqyer. Studiuesit vunë re se dallimet gjinore ishin të dukshme në këto opinione, me disa gra që i jepnin përparësi lidhjes emocionale mbi kënaqësinë fizike. Studiuesit shkruan:

Shumë pjesëmarrës ndanë besimin e tyre se një mashkull investon në orgazmën e partneres së tij femër vetëm kur investon tek ajo edhe emocionalisht. Kështu, disa gra shpjeguan se komponenti emocional i ndihmoi ato të ishin mjaft të pranishme në orgazëm.

Një tjetër faktor abstrakt por i rëndësishëm për “seksin e shkëlqyer” është kimia. Ndërsa kimia ishte e pakapshme, përgjithësisht u pajtua që të kërkonte një përgjigje emocionale dhe fizike që “ose është atje ose nuk është”. Pjesëmarrësit shpjeguan se kimia i lejoi ata të pëlqenin dhe t’i besonin personit aq sa të “lëshonte dhe të ishte i pranishëm”, gjë që i lejoi ata të përqëndroheshin në kënaqësinë e tyre.

Ndërsa kishte disa tema dhe biseda të përbashkëta, studimi në përgjithësi zbuloi se elementët që kontribuojnë në një përvojë të kënaqshme seksuale ndryshojnë shumë, pasi “seksi i shkëlqyer” është i vështirë për t’u përcaktuar. Gama e gjerë e përgjigjeve dhe faktorëve të vështirë për t’u përcaktuar tregojnë faktin se përvojat seksuale janë thellësisht personale dhe mund të interpretohen ndryshe nga secili partner. Walker tha:

Ideja juaj për atë që e bën seksin të shkëlqyeshëm mund të jetë e ndryshme nga ajo e partnerit tuaj. Seksi që është i mrekullueshëm për ju mund të jetë mediokër apo edhe i keq për partnerin tuaj. Dhe kaq shpesh ne nuk po i bëjmë këto biseda me njëri-tjetrin, por duhet të bëjmë. Sa më shumë që flasim hapur për nevojat dhe pritshmëritë tona seksuale, aq më të mëdha janë gjasat që përvojat tona të përmbushin pritshmëritë tona.