Bota Tech

Vjen gjoba e parë për një kompani që ka shkelur rregullat kundër ndotjes së Hapësirës!

Komisioni Federal i Komunikimeve i SHBA ka vendosur gjobën e parë për një kompani që ka shkelur rregullat kundër ndotjes së hapësirës. Dish Network është urdhëruar t’i paguajë komisionit 150,000 dollarë pasi nuk arriti të çorbitonte satelitin e tij EchoStar-7, i cili ka qenë në hapësirë për më shumë se dy dekada. Në vend që ta largonte satelitin, Dish e vendosi atë në një zonë të papërshtatshme ku udhëtojnë satelitët aktivë dhe në një lartësi mjaft të ulët për të krijuar mbeturina të rrezikshme orbitale.

Në vitin 2002, Dish lëshoi satelitin në orbitën gjeostacionare, një fushë hapësinore që fillon 36,000 kilometra mbi Tokë. Kompania kishte rënë dakord në vitin 2012 për një plan për të reduktuar mbetjet e saj orbitale, sipas të cilit, pasi të përfundonte misioni, do të dërgonte EchoStar-7 300 kilometra më lart ku ishte tashmë, në një “orbitë varrezash”, ku nuk do të paraqeste rrezik për satelitët e tjerë.

Megjithatë, në vitin 2022, kompania zbuloi se sateliti nuk kishte mjaftueshëm shtytës për të lëvizur në “varrin” e tij hapësinor. Sateliti përfundoi vetëm 122 kilometra mbi zonën aktive të orbitës gjeostacionare, 178 kilometra larg destinacionit të tij përfundimtar. Mbeturinat hapësinore, të përcaktuara si objekte në orbitë rreth Tokës që nuk janë anije kozmike funksionale, janë një burim shqetësimi në rritje për FCC.

Sa më shumë pajisje hapësinore të çmontuara të mbeten në orbitë, aq më e vështirë bëhet për satelitët e rinj të lëshohen dhe të përfundojnë misionet e tyre. Në vitin 2022, FCC miratoi një rregull që kërkon që kompanitë dhe agjencitë të asgjësojnë satelitët e tyre brenda pesë viteve nga përfundimi i misionit të tyre.