Botë e Çuditshme

Aeroporti që po u ofron udhëtarëve një shans të rrallë “për të vizituar Hënën”!

Aeroporti më i madh i Maine, SHBA, ka një ‘destinacion’ të ri për t’u ofruar udhëtarëve, “Hënën”. Portland International Jetport tani është shtëpia e pjesës së dytë më të madhe të Hënës në Tokë. “Hëna” është pjesë e një ekspozite të re të titulluar “Fly Me to the Moon and Mars”, e cila është hapur për publikun më 26 mars.

Bëhet e ditur se copëza e Hënës është huazuar nga Muzeu i Mineraleve dhe Gurëve të Çmuar të Maine (MMGM). “Ne jemi të emocionuar që e kemi Fly Me to the Moon and Mars në Jetport”,-tha Paul Bradbury, drejtori i aeroportit. Ekspozita e re thuhet të jetë pjesa më e lezetshme e eklipsit për këdo që udhëton në Maine përpara eklipsit të 8 prillit.

Kjo pasi Maine është një nga shtetet që do të përjetojë eklips të plotë. Pjesa qendrore e ekspozitës përfshin një meteorit të quajtur “The Scream”. Ky meteorit “përshëndet” udhëtarët dhe i josh ata të afrohen dhe të shikojnë një nga ekspozitat më magjepsëse. Më 8 prill, miliona njerëz në të gjithë Amerikën e Veriut do të dëshmojnë se dita do të kthehet në natë ndërsa hëna bllokon dritën nga dielli. Mjedisi i njerëzve do të ndryshojë gjatë lartësisë së eklipsit, i njohur si totalitet.

Mund të vërehen ndryshime delikate në zonat që përjetojnë vetëm një eklips të pjesshëm diellor, por ndryshime shumë më domethënëse do të ndodhin përgjatë shtegut të ngushtë nga Meksika në Kanada, ku eklipsi i plotë diellor është i dukshëm. Ndërsa vëmendja e të gjithëve do të përqendrohet në qiell, shikimi poshtë mund të zbulojë një tjetër skenë që jo shumë e kanë përjetuar.

Spektatorët që shikojnë horizontin do të dëshmojnë ngjyrat e lindjes dhe perëndimit të diellit rreth tyre në çdo drejtim. Ky efekt i perëndimit të diellit 360 gradë shkaktohet nga drita e diellit në zona jashtë shtegut të tërësisë dhe zgjat vetëm për aq kohë sa dielli bllokohet plotësisht nga hëna. Ndërsa hëna bën që dita të kthehet në natë, errësira do të zbulojë yjet në qiell, si dhe disa planetë.