Health & Beauty

Arsyeja se pse nuk duhet të hiqni asnjëherë qimet nga hunda!

Një ekspert i shëndetit ka shpjeguar pse nuk duhet të hiqni kurrë qimet e hundës, duke treguar gjithashtu edhe për rezultatet e tmerrshme që mund të ndodhin kur gjërat shkojnë keq. Sipas Dr Don J. Beasley, një otolaringolog me bazë në Idaho, heqja e qimeve nga hunda si me dyllë ose me piskatore mund ta vë hundën tuaj në rrezik të madh.

Duke folur për HuffPost, specialisti i veshit, hundës dhe fytit shpjegoi se hunda është një zonë jashtëzakonisht delikate që përmban enë të shumta gjaku dhe mukoza.

Depilimi i hundës mund të jetë një përvojë e pakëndshme, pasi pasazhet delikate të hundës mund të jenë të ndjeshme ndaj ndjesisë së tërheqjes, duke shkaktuar potencialisht dhimbje, skuqje dhe acarim të përkohshëm.

Ai gjithashtu detajoi se si qimet brenda vrimave të hundës kanë në të vërtetë disa funksione të rëndësishme, duke vepruar si një filtër për ajrin që thithim dhe duke bllokuar çdo dëmtim të ajrit që mund të irritojë, si pluhuri dhe poleni. Përveç kësaj, ai theksoi gjithashtu se heqja e qimeve, veçanërisht nëse bëhet në mënyrë johigjienike, mund të rrisë rrezikun e infeksioneve dhe komplikimeve të tilla si folikuliti ose celuliti i hundës.

Ndërkaq, pas rishikimit të dhjetëra studimeve të publikuara mbi mekanizmat që kanë të bëjnë me sëmundjet neurologjike, ekspertët mblodhën prova se njerëzit që kruajnë hundën e tyre shpesh kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të një çrregullimi degjenerativ të trurit, i njohur si sëmundja e Alzheimerit. Këtë e tregoi hulumtimi i ekspertëve të Universitetit të Sidneit Perëndimor.

“Neuroinflamacioni në sëmundjen e Alzheimerit mund të shkaktohet pjesërisht nga patogjenë viralë, bakterialë dhe kërpudhorë që hyjnë në tru nëpërmjet hundës dhe sistemit të nuhatjes”,-thuhet në raport. Marrja kronike e hundës, e njohur si rhinothylexomania, fut mikrobet në zgavrën e ndjeshme të hundës, i cili mund të shkaktojë inflamacion në tru që lidhet me fillimin e sëmundjes së Alzheimerit.