Health & Beauty Lifestyle

Benefitet që sjell vrapimi në të ftohtë!

Vrapimi në mot të ftohtë ka përfitime të shumta. Sipas Kolegjit Amerikan të Mjekësisë Sportive, është e sigurt të vraponi në mot të ftohtë për sa kohë që vishni rrobat e duhura dhe merrni masa paraprake për të shmangur lëndimet. Vrapimi në mot të ftohtë mund të shkaktojë lirimin e endorfinës, përmirësuesit natyralë të humorit të trupit, duke çuar në një rritje të humorit dhe mirëqenies së përgjithshme.

Miliona njerëz përjetojnë simptoma të çrregullimit afektiv sezonal (SAD) kur temperaturat ulen dhe humbasin rrezet natyrale të diellit, por vrapimi mund të shërbejë si një ilaç shumë efektiv dhe i shëndetshëm. Vrapimi në mot të ftohtë gjithashtu mund ta detyrojë trupin tuaj të punojë më shumë për të ruajtur temperaturën e tij bazë, duke rezultuar në një rritje të shpenzimit të kalorive gjatë vrapimit. Ka pasur gjithashtu studime që tregojnë se moti i ftohtë mund të aktivizojë një lloj indi që e kemi quajtur ‘dhjamë kafe’, e cila përshpejton metabolizmin.

Jo shumë kohë më parë, njerëzit zotëronin një palë këpucë gjimnastike, të cilat i përdornin për të gjitha sportet dhe aktivitetet. Ato ditë kanë ikur. Këpucët atletike janë një biznes prej 16 miliardë dollarësh sot në Shtetet e Bashkuara. “Vrapimi, basketbolli, volejbolli, ecja dhe tenisi janë disa nga aktivitetet për të cilat është thelbësore të kesh një këpucë specifike për sportin, veçanërisht nëse je një atlet më serioz që dëshiron të maksimizojë performancën tënde”- tha Dr.Damian Roussel, një mjek dhe kirurg i këmbëve.

Por me kaq shumë marka në treg, si e dini se cila është këpucët më të mira për ju? Në përgjithësi, është ai që i përshtatet më së miri këmbës suaj me formë unike. Fatkeqësisht, shumica prej nesh nuk janë aq të mirë në përcaktimin e përshtatjes së duhur. Midis 63% dhe 72% e njerëzve po ecin me këpucë me madhësi të gabuar, veçanërisht të moshuarit dhe njerëzit me diabet, sipas një meta-analize të vitit 2018 të botuar në ‘Journal of Foot and Ankle Research’.