Food & Drink Health & Beauty

Bëni kujdes me konsumimin pirjen e pijeve të nxehta, ato mund të çojnë në kancer të ezofagut!

Ndërsa një filxhan çaj ose kafe e nxehtë është rinovues dhe të jep energji, ekspertët e shëndetit thonë se mund të ketë një rrezik të fshehur në filxhanin tuaj. Studimet e fundit tregojnë se pirja e shumë pijeve gjatë ditës, veçanërisht në sasi të mëdha, mund të rrisë ndjeshëm rrezikun për kancer të ezofagut, deri në 90 për qind.

Këto shifra befasuese, thonë mjekët, janë shumë të rëndësishme për t’u theksuar pasi kanceri i ezofagut ka një prognozë të zymtë. Mjekët thonë se pirja e pijeve të nxehta si çaji, kafeja ose uji i nxehtë gjatë ditës mund të dëmtojë ezofagun tuaj, një tub i gjatë dhe i zbrazët që shkon nga fyti juaj në stomak. Me kalimin e kohës, ajo gjithashtu çon në rrezikun e kancerit.

Në vitin 2016, Organizata Botërore e Shëndetësisë lëshoi ​​një paralajmërim se lëngjet e nxehta janë ndoshta kancerogjene. Paralajmërimi përfshinte një temperaturë specifike, veçanërisht çajrat që konsumohen në mbi 60 C, ose rreth 140 F. Paralajmërimi thoshte se rreziku për kancer rritet sa më e nxehtë të jetë pija.

Megjithatë, ekspertët thonë gjithashtu se pirja e pijeve të nxehta vetëm nuk do të shkaktojë kancer. Disa nga rreziqet e tjera përfshijnë:

  1. Pirja e cigareve
  2. Pirja e tepërt e alkoolit
  3. Ushqimi jo i shëndetshëm
  4. Ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit

Ekspertët shëndetësorë thonë se kanceri i ezofagut zakonisht fillon në qelizat që rreshtojnë pjesën e brendshme të ezofagut. Ky kancer mund të ndodhë kudo përgjatë ezofagut dhe prek më shumë meshkujt sesa femrat. Duke qenë shkaku i gjashtë më i zakonshëm i vdekjeve nga kanceri në mbarë botën, disa shenja dhe simptoma të kancerit të ezofagut përfshijnë:

  • Vështirësi në gëlltitjen e ushqimit
  • Humbje peshe e pashpjegueshme dhe e papritur
  • Dhimbje të forta në gjoks
  • Dispepsi
  • Kollitja kronike

Mjekët thonë se në fazat e hershme mund të mos gjeni ndonjë simptomë të rëndësishme të kancerit të ezofagut. Sipas Harvard Health, kanceri i ezofagut ndodh kur qelizat kancerogjene në indin tuaj të ezofagut fillojnë të shumohen, duke krijuar përfundimisht një tumor. Kanceri i ezofagut është agresiv dhe ndërsa tumori rritet, ai fillon të bllokojë hapjen e ezofagut tuaj. Mund të keni probleme me gëlltitjen ose të vini re se ju dhemb të gëlltisni.

Për të reduktuar rrezikun e kancerit të ezofagut, ekspertët rekomandojnë pirjen e pijeve në temperatura më të ulëta se 150 F. Shumë mjekë thonë gjithashtu se në vend që të pini të nxehta, duhet të pini pije të ngrohta ose të vakëta, të cilat nuk shkaktojnë probleme shëndetësore. Gjithashtu, zvogëloni rrezikun tuaj duke shmangur aktivitete të tilla si përdorimi i duhanit, pirja e shpeshtë e shumë alkoolit ose duke punuar rreth tretësve të caktuar.